Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE: SINDIKAT OD MINISTARSTVA PRAVDE TRAżI IZVEšTAJ O TROšENJU NOVCA PRIKUPLJENOG NA OSNOVU NAčELA ODLAGANJA KRIVIčNOG GONJENJA - NAčELO OPORTUNITETA


Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je od Ministarstva pravde izveštaj o trošenju novca prikupljenog na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja zbog nepodnošljivih uslova rada u tužilaštvima, zbog povećane stope kriminaliteta, odnosno povećanog broja predmeta u poslednje dve godine za 32%, uvredljivo niskih zarada koje se isplaćuju sa zakašnjenjem, ograničenja i kršenja zakonskih prava, nedovoljnog broja zaposlenih, višemilionskih dugovanja spoljnim saradnicima, nedostatka osnovnog kancelarijskog materijala i novca za popravku dotrajale opreme.

Srpska tužilaštva su u 2014. (iznos 661.886.665) i 2015. godini (iznos 629.449.065), na ime praštanja nedela, tzv. načela odlaganja krivičnog gonjenja ili oportuniteta zaradila ukupno skoro 1,3 milijarde dinara, odnosno 10,75 miliona evra, navodi se u saopštenju Sindikata.

"Početkom marta, ministar pravde pohvalio se da će Ministarstvo pravde raspisati konkurs za dodelu 2,86 miliona evra prikupljenih tuđim radom. Opravdano se postavlja pitanje šta je sa ostatkom "tužilačkog profita" od skoro osam miliona evra, kao i to da li tužilaštva mogu da konkurišu za dodelu tih sredstava, jer su prva na udaru u borbi protiv kriminala i korupcije pa ih treba ojačati", precizira se u saopštenju.

Iako je cilj odlaganja krivičnog gonjenja rasterećenje sudova i povećanje efikasnosti u krivičnim postupcima, najvidljiviji je finansijski efekat.

"Međutim, ono što je nevidljivo jeste problem tužilaca prilikom pregovora sa okrivljenima o visini novčanog iznosa koji okrivljeni treba da uplate. Okrivljeni misle da uplatom naloženog iznosa "podmićuju" tužioce kako bi im oprostili krivično delo, odnosno kako bi zauzvrat dobili rešenje o odbačaju krivične prijave. Osim toga, posao tužioca jeste da donese naredbu o uplati određenog iznosa ali za sprovođenje te naredbe, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014), zaduženo je Ministarstvo pravde. Međutim, tužioci prate i sprovođenje naredbe, a Ministarstvo pravde samo broji uplaćeni novac. Dakle, tužilaštva kontrolišu okrivljene da li su naloženu obavezu izvršili, ali nikada nisu kontrolisali račun primaoca tih sredstava, niti su ikada dobili izveštaj o trošenju tog novca", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Sindikata pravosuđa Srbije, 07.04.2016.
Naslov: Redakcija