Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNOM SUDU PONOVO PODNETA INICIJATIVA ZA OCENU USTAVNOSTI ZAKONA O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: SINDIKATI PENZIONERA PODNEćE żALBU EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA POVODOM OVOG PROPISA, čIJU JE USTAVNOST USTAVNI SUD VEć POTVRDIO


Penzioneri će 20. aprila 2016. godine sudu u Strazburu predati žalbu povodom odbijanja Ustavnog suda da ukine Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014), najavljeno je na skupu solidarnosti penzionera Evrope, koji su organizovali Udruženje sindikata penzionera Srbije i Sindikat penzionera Srbije UGS "Nezavisnost".

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović, rekao je da smanjenjem penzija nisu oštećeni samo penzioneri koji su imali penziju veću od 25.000 dinara, već svi penzioneri u Srbiji, jer su poskupeli struja, grejanje, lekovi, povećan je porez na imovinu.

On je rekao da su Ustavnom sudu predali zahtev za ocenu ustavnosti Zakona kojim su smanjene penzije i da su posle godinu dana dobili odluku "koja nije zasnovana ni na pravu, ni na ekonomiji, već na politici" i najavio da će do 20. aprila podneti žalbu sudu u Strazburu.

On je rekao da se ovo Udruženje zalaže da se Zakon poništi, da se nadoknadi ono što je penzionerima uzeto, da se izradi novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju i da se penzije usklađuju dva puta godišnje.

Skup je održan u saradnji sa Evropskom federacijom penzionera i starijih osoba, čija je generalna sekretarka, Karla Kantone, rekla da penzioneri moraju da se suočavaju zajedno sa problemima, a ne podeljeni i istakla da bi zajedno trebalo da se bore za Evropu koja će biti socijalna, a ne podređena novcu.

Delegacije sindikata penzionera su posle skupa Ustavnom sudu ponovo predale zahtev za ocenu ustavnosti Zakona kojim su smanjene penzije.

Izvor: Vebsajt Danas, 06.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija