Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIJAVLJIVANJE POLJOPRIVREDNIKA ZA KREDITE SA ROKOM OTPLATE OD TRI GODINE, GODINA GREJS PERIODA I KAMATOM OD ČETIRI DO ŠEST ODSTO


Poljoprivrednici će od ove nedelje moći da se prijavljuju kod banaka za subvencionisane kredite, sa rokom otplate od tri godine, godinu dana grejs perioda i kamatom od četiri do šest odsto.

Ministarstvo će svoj deo posla moći da reši u roku od 24 sata, a krediti će biti na raspolaganju do septembra, kada će se napraviti presek kako bi se videlo koliko je interesovanje poljoprivrednika, izjavio je ranije Tanjugu ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Ugovor o subvencionisanim poljoprivrednim kreditima i osiguranju poljoprivrednika sa ukupno 13 banaka i šest osiguravajućih kuća potpisan je prošle sedmice.

Ministar Glamočić je tada kazao da ima dovoljno obezbeđenog novca da i posle septembra bude nastavljeno sa ovakvim kreditiranjem.

"Do tada nam je na raspolaganju oko 35 miliona evra, a od toga će poljoprivrednici moći da kupe traktore, sejalice, stoku i šta god da im treba", precizirao je Glamočić.

Četiri odsto će, kako kaže, biti kamata na zajmove za stočarstvo, dok će za ostale pozajmice biti šest odsto. Glamočić je naglasio da nema devizne klauzule na ove kredite, što je, kako ukazuje, za naše poljoprivrednike jako važno.

Pravo da apliciraju za ovaj kredit imaju građani koji su nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i preduzeća, odnosno zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mikro i mala preduzeća.

Ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i preduzeća je do pet miliona dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara.

Ministar je, međutim, primetio da će problem biti obezbeđenje kolaterala i garancija i izrazio želju da na tome radi zajedno sa potpisinicima ugovora.

Glamočić je u ime ministarstva potpisao ugovore sa Komercijalnom bankom, Prokredit, Erste, Intezom, AIK, Sosijete ženeral, Kredi agrikol, Hypo, Oportjuniti, Sberbankom , NLB, OTP, Moskovskom i bankom Poštanskom štedionicom.

Izvršni direktor za poslove sa stanovništvom Komercijalne banke, Živojin Savić, izjavio je da krediti od pet miliona dinara najviše odgovaraju mladima, ali i onima koji se opredele da ostanu na selu.

Ugovore o osiguranju poljoprivrednih korisnika, ministar Glamočić je potpisao sa osiguravajućim društvima DDOR Novi Sad, Delta Đenerali, Dunav osiguranje, Globus, Triglav i Milenijum.

Izvor: