Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF: Pozitivne kratkoročne makroekonomske perspektive Srbije, ostaju strukturni ekonomski izazovi


Kratkoročne makroekonomske perspektive Srbije su pozitivne, ali rizici i strukturni ekonomski izazovi ostaju, saopštio je Međunarodni monetarni fond na kraju posete Beogradu, koju je predvodio Džejms Ruf.

Ekonomski program Srbije dao je dobre rezultate, tako da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016. dostigao 2,8 odsto, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4 odsto BDP-a, što je najniži nivo od 2005. godine, da je javni dug pao na 74 odsto BDP-a u 2016. godini, da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru.

Kratkoročne makroekonomske perspektive su pozitivne i ekonomski rast u 2017. prognozira se na tri odsto, dok se za inflaciju očekuje da ostane u okviru projektovane.

"Međutim, rizici i strukturni ekonomski izazovi ostaju. U tom smislu, misija je ukazala na potrebu sprovođenja reformske agende kako bi se učvrstili teško postignuti makroekonomski ciljevi, smanjili fiskalni rizici od strane državnih preduzeća, dalje ojačala finansijska stabilnost i podstakli rast Srbije na srednji rok i zaposlenost", navodi se u saopštenju MMF-a.

Misija MMF-a je posebno istakla značaj pune implementacije planirane reforme javne administracije, uključujući zdravstva, obrazovanja i poreske službe, i mera za unapređenje upravljanja javnim investicijama.

Takođe su ocenjeni planovi za rešenje problema državnih preduzeća, posebno u rudarskom i energetskom sektoru.

Misija je razmatrala i status reforme finansijskog sektora, uključujući sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita ("Sl. glasnik RS", br. 72/2015) i strategije za državne banke, saopštio je tim Fonda na kraju posete Beogradu.

Navodi se da izraženi stavovi predstavljaju poglede službenika MMF-a koji nužno ne odražavaju stavove Borda direktora Fonda.

Za predstavnike Svetske banke pozitivna ocena stanja u državnoj kasi je očekivana.

"Glavna vest je da je budžet u veoma dobroj situaciji u 2016.godini, došlo je do smanjenja fiskalnog deficita, očekuje se da konačna cifra bude oko 1,4 odsto. To je jedan od najnižih nivoa u poslednjih desetak godina i to je bio jedan od prvih faktora kako bismo videli da je došlo do smanjenja učešća javnog duga u BDP-u", ukazuje Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke u Srbiji.

Ali nema smanjenja, navodi MMF, odnosno rasterećenja budžeta kada je reč o preduzećima u restrukturiranju i javnim preduzećima i upravo su ona glavni izazovi za Vladu u ovoj godini.

"Sve dok imamo preduzeća poput MSK, Petrohemije, Azotara, oni ometaju privredni rast. Oni su korisnici velikih subvencija, dobijaju oproste i sve to onemogućava privatni sektor da raste brže. U ovoj poseti MMF-a kao i u stalnom dijalogu sa predstavnicima vlade mi smo se bazirali na rešenjima za ta preduzeća. Ona predstavljaju velika opterećenja za budžet Srbije, preko milijardu evra oni dobijaju u nekoj formi pomoći budžeta i sada se čeka agresivniji pristup za konačno rešenje za njih", dodaje Šestović.

Ova godina je presudna da se ta končana rešenja i donesu. To navodi MMF. Sa takvom ocenom je saglasan i Fiskalni savet. On u svojoj analizi ističe da rizik za budžet predstavlja loše poslovanje javnih i državnih preduzeća i da dobre ekonomske trendove treba iskoristiti upravo za sprovođenje strukturnih reformi.

Delegacija MMF-a boravila je u Srbiji od 27. februara do 6. marta 2017. godine i razmatrala napredak u sprovođenju obaveza koje je Srbija preuzela u sklopu stend-baj aranžmana iz predostrožnosti.

Naredna poseta misije MMF-a Srbiji povodom sedme revizije aranžmana planirana je za maj.

Izvor: Vebsajt RTS, Vesna Damjanić, 06.03.2017.