Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVET EVROPE RAZMATRA DOKLE JE SRBIJA STIGLA U IZVRŠENJU PRESUDE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA "ZORICA JOVANOVIĆ PROTIV SRBIJE": Komitet ministara SE insistira na donošenju zakona koji će stvoriti mehanizam za rešavanje više slučajeva nestalih beba na teritoriji Srbije. Budući zakon bi trebalo da obuhvati pitanje nadležnosti sudova, stvaranja posebne policijske jedinice koja će se baviti ovim slučajevima, dostupnosti medicinske dokumentacije, u skladu sa zahtevima roditelja nestale dece i predstavnika civilnog društva


Komitet ministara Saveta Evrope (SE) razmatraće od 7. do 9. marta 2017. godine u Strazburu dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji 1983. godine, kao i da mora da usvoji zakon koji će regulisati procedure u istim ili sličnim slučajevima.

Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji se nalazi u skupštinskoj proceduri, iako još nije formalno stavljen na dnevni red.

Od zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, koje se nastavlja posle predsedničkih izbora, zavisi kada će se Predlog zakona naći na dnevnom redu za usvajanje.

Komitet ministara, u čijem su sastavu predstavnici 47 članica SE, insistira na donošenju zakona koji će stvoriti mehanizam za rešavanje više slučajeva nestalih beba na teritoriji Srbije.

Budući zakon bi trebalo da obuhvati pitanje nadležnosti sudova, stvaranja posebne policijske jedinice koja će se baviti ovim slučajevima, dostupnosti medicinske dokumentacije, u skladu sa zahtevima roditelja nestale dece i predstavnika civilnog društva.

Komitet ministara SE je u više navrata pozvao Srbiju da usvoji Zakon o nestalim bebama u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava koji je naložio njihovo donošenje.

U slučaju da do toga ne dođe, Sekretarijat SE će, kako je najavljeno posle decembarskog zasedanja komiteta ministara, izraditi privremenu rezoluciju o neizvršenju presude.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.03.2017.
Naslov: Redakcija