Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: OBRAZOVANO TELO ZA KOORDINACIJU POSLOVA INFORMACIONE BEZBEDNOSTI


Na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Vlada Republike Srbije obrazovala je Telo za koordinaciju poslova informacione bezbednosti, na sednici održanoj 3. marta 2016. godine. Obrazovanje ovog tela predviđeno je Zakonom o informacionoj bezbednosti("Sl. glasnik RS", br. 6/2016).

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija predložilo je formiranje ovog koordinacionog tela s obzirom na to da priroda informacione bezbednosti zahteva da u njenom ostvarivanju na nacionalnom nivou učestvuje što širi krug državnih organa. Incidenti u IKT sistemima često zahtevaju reakciju više državnih organa (ministarstva nadležnog za informacionu bezbednost, policije, Nacionalnog CERT-a…) i zbog toga je važno da oni na efikasan način sarađuju i komuniciraju.

Zadatak Tela za koordinaciju je da ostvaruje saradnju između organa i usklađuje obavljanje poslova u funkciji unapređenja informacione bezbednosti, inicira i prati preventivne i druge aktivnosti u oblasti informacione bezbednosti, predlaže mere za unapređenje informacione bezbednosti u Republici Srbiji, daje sugestije i predloge koji se odnose na pripremu strateških dokumenata, podzakonskih akata i politika informacione bezbednosti u Republici Srbiji, kao i da utvrđuje međusobnu saradnju u slučaju incidenata koji mogu da imaju znatan uticaj na narušavanje informacione bezbednosti u Republici Srbiji.

Telo za koordinaciju čine predstavnici institucija čije su nadležnosti povezane sa poslovima informacione bezbednosti. Telom rukovodi predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a čine ga i predstavnici Ministarstva odbrane, MUP-a, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, službi bezbednosti, Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, Direkcije za elektronsku upravu, Generalnog sekretarijata i Nacionalnog CERT-a (RATEL).

Kako održavanje informacione bezbednosti zahteva učešće što šireg kruga društvenih činilaca, određeno je da u radu Tela za koordinaciju mogu da učestvuju i predstavnici privrednih subjekata, nevladinih organizacija, akademske javnosti i drugih eksperata.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, 07.03.2016.
Naslov: Redakcija