Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Iz radne verzije Nacrta zakona povučen je član koji predviđa da ministar bira direktore obrazovnih ustanova šest meseci od usvajanja tog zakona. Sindikati pozdravljaju potez Ministarstva prosvete uz nadu da će se otkloniti i drugi problematični članovi, uočeni u Nacrtu zakona


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, povukao je iz radne verzije Nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja član 204, koji predviđa da ministar bira direktore obrazovnih ustanova šest meseci od usvajanja tog zakona. Po ovom članu Nacrtu zakona ministar bi u septembru 2017. godine lično birao više od 2.000 direktora vrtića, škola, učeničkih domova...

Kako su pojedini predstavnici stručne javnosti i sindikati prosvete ukazivali, to bi bilo teško, praktično nemoguće izvesti u kratkom roku. Međutim, ostaje nejasno da li će, po novom, ministar birati nove direktore kada starom bude istekao mandat.

Na Član 204 reagovali su predstavnici sindikata, objašnjavajući da je nemoguće da ministar zna situaciju na lokalu i svakog kandidata pojedinačno i da je besmisleno da on bude taj koji će davati konačnu reč prilikom izbora direktora.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, Jasna Janković, rekla je da je autonomija škole nešto što bi povećalo njenu odgovornost.

- Ovako bi to što rade Školski odbori radio sam ministar, a on to ne može da stigne, niti da dobije prave informacije – smatra Janković.

Novina bi trebalo da bude da ministar imenuje direktore, a oni se biraju po manje-više starim pravilima - komisija koju formira Školski odbor sprovodi postupak izbora direktora, počevši od obrade konkursne dokumentacije do mišljenja Nastavničkog veća o kandidatima (na posebnoj sednici svi zaposleni se tajnim glasanjem izjašnjavaju o kandidatima).

Školski odbor zatim sastavlja listu svih kandidata, i uz obrazloženje dostavlja ministru prosvete, zajedno s izveštajem komisije. Ministar potom obavlja izbor direktora, a ako utvrdi da konkurs nije sproveden u skladu sa zakonom, raspisuje se novi konkurs. Školski odbori trebalo bi da i dalje imaju devet članova, po tri predstavnika lokalne samouprave, zaposlenih i roditelja.

Nakon povlačenja pomenutog člana iz Nacrta zakona sindikati su pozdravili potez ministra uz nadu da će se otkloniti i drugi problematični članovi, uočeni u Nacrtu zakona.

Sindikati imaju gotovo identične stavove i po pitanju zapošljavanja, preuzimanja zaposlenih, sastava i ingerencije školskih odbora i Nacionalnog prosvetnog saveta. Posebno su istakli nezadovoljstvo neblagovremenim uključivanjem u izradu Nacrta zakona.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, V. Crnjanski, 06.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija