Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: ZAKON PREDVIđA MERU OBUSTAVE TRANSFERA BUDżETSKIH SREDSTAVA ZA LOKALNE SAMOUPRAVE KOJE NE POšTUJU PROPISANE ROKOVE. KAZNA ZA UZURPATORE ZELJIšTA U VISINI TROSTRUKOG IZNOSA NAJVIšE POSTIGNUTE PROSEčNE CENE ZAKUPA NA TERITORIJI OKRUGA, A AKO JE UZURPATOR NN LICE JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE MOżE DA DONESE ODLUKU O SKIDANJU USEVA


Lokalne samouprave moraju da poštuju propisane rokove za usvajanje godišnjih programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kao i rokove za sprovođenje javnog nadmetanja za izdavanje državnog zemljišta u zakup, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

"To je u interesu poljoprivrednika i svih nas i važno je da se taj posao sprovede na propisan način. Naše inspekcije su već na terenu gde utvđuju činjenično stanje, kako bi se precizirali naredni koraci", rekla je Bošković.

Ona je podsetila da novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon)predviđa meru obustave transfera sredstava iz budžeta za sve one lokalne samouprave koje ne poštuju rokove.

"Upozoravam da se uzurpacija neće tolerisati i lokalne samouprave imaju obavezu po Zakonu da usev skinu u tom slučaju, a uzurpatori će plaćati novčanu kaznu u trostruko većem iznosu u odnosu na prosecnu postignutu cenu zakupa zemljišta na područuju okruga", rekla je Bogosavljević Bošković.

Osim toga što Zakon predviđa meru skidanja useva i trostruko veći iznos plaćanja kazne za uzurpatore, treba imati u vidu da su tu i druge institucije sistema, jer uzurpatori nisu jači od institucija sistema i države, rekla je ministarka.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Branislav Bogaroški, izjavio je da će Zakon doneti veće probleme nego što se moglo pretpostaviti, zato što je tim aktom uskraćeno pravo poljoprivrednicima na žalbu na odluku o davanju zemlje u zakup.

Kako navodi, ranije su poljoprivrednici koji su učestvovali u javnim nadmetanjima mogli da zaštite svoja prava ukoliko su smatrali da su im ona na bilo koji način povređena, tako što su imali pravo žalbe na odluku o davanju u zakup. Usvojenim izmenama Zakona, ukinuta je mogućnost žalbe, tako što se stav zakona koji to pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojoj je takva mogućnost izbrisana.

- To znači da na odluku komisije koja odlučuje o davanju zemljišta u zakup nema prava žalbe i da se ona mora primenjivati kakva god da je. Takvog zakonskog rešenja nema nigde na svetu i to je dovoljan razlog da se pokrene pitanje njegove ustavnosti – navodi Bogaroški.

Izvor: Vebsajt Tanjug i Blic, 05.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija