Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSKUPLJENJE PUTARINE OD 10 ODSTO DO KRAJA JANUARA 2016. GODINE


Vlada Republike Srbije je saglasna sa predlogom da se putarina poveća za 10 odsto, a očekuje se da će se to dogoditi do kraja januara 2016. godine, navodi vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije", Zoran Drobnjak.

Predlog za povećanje putarine treba prvo da odobri Nadzorni odbor "Puteva Srbije", a zatim će biti prosleđen Vladi Republike Srbije na usvajanje.

Ističući da imamo najjeftiniju putarinu u Evropi, Drobnjak je napomenuo da su "Putevima Srbije" potrebna veća sredstva za održavanje mreže državnih puteva, kao i da ćezahvaljujući poskupljenju od 10 odsto godišnji prihod od putarine biti uvećan za milijardu i po dinara.

"U Srbiji imamo oko 650 kilometara auto-puteva i samo za njihovo održavanje je potrebno godišnje oko tri i po do četiri milijarde dinara, ali nama je potrebno sigurno dvostruko više", naveo je Drobnjak.

"Putevi Srbije" prihod od putarine ne koriste samo za održavanje auto-puteva, već svih 15.000 kilometara državnih puteva.

"Naša putarina je najjeftinija u Evropi. U Srbiji je cena putarine po kilometru samo tri centa, a u drugim državama od pet do sedam centi po kilometru", rekao je Drobnjak i podsetio da putarina u Srbiji nije povećana od februara 2008. godine.

Drobnjak je naveo da je, na primer, u Hrvatskoj cena putarine veća oko dva i po puta i iznosi 8,5 centi po pređenom kilometru.

Drobnjak kaže da vožnja auto-putem od Beograda do Niša sada košta 730 dinara, tako da će povećanje biti svega oko 70 dinara za 240 kilometara.

"Vreme je da se poveća putarina i to se neće odraziti na promet, imajući u vidu povoljan geografski položaj Srbije. Takođe, mi Srbi volimo da stignemo što pre, tako da će se i dalje isto koristiti auto-put", rekao je v. d. direktora "Puteva Srbije".

Drobnjak je, takođe, rekao da je za uređenje kompletne mreže državih puteva u Srbiji potrebno od tri do četiri milijarde evra i objasnio da u tu sumu ulazi i nastavak gradnje putnih koridora 10 i 11, kao i planirana izgradnja regionalnih auto-puteva Pojate–Preljina i Ruma – Novi Sad.

Izvor: Vebsajt RTS, 06.01.2016.
Naslov: Redakcija