Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUDIJSKE TOGE NA ČEKANJU


Iako je ministar pravde najavio da će sve sudije u Srbiji od 1. januara 2016. godine nositi toge, krojači još nisu uzeli mere sudijama. U Vrhovnom kasacionom, Apelacionom i Višem sudu u Beogradu, pa i u Privrednom apelacionom i Prekršajnom apelacionom sudu, niko o tome ništa nije čuo. Priča se da će ih najpre dobiti sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, ali ni o tome nema potvrde.

"Želim vam da Novu godinu dočekate u sudijskim togama. Sutra ćemo predstaviti prvu togu u Srbiji", rekao je ministar Nikola Selaković pred oko hiljadu sudija u Vrnjačkoj Banji, na savetovanju sredinom oktobra 2015. godine.

Sutradan je zaista promovisana prva toga u Srbiji, koju je obukla predsednica Upravnog suda Jelena Ivanović, u sudnici ovog suda u Nemanjinoj 9. Dugačku crnu odoru, sa belom ešarpom, predstavila je studentima Pravnog fakulteta u Beogradu i ekipi Radio-televizije Srbije, koja je objavila da će do kraja 2015. godine sve sudije u Srbiji dobiti toge i da će od 1. januara 2016. godine biti obavezne da u njima dolaze na suđenja.

Do kraja decembra 2015. godine, međutim, ni u jedan sud nisu došli modni dizajneri i krojači.

Niko nije dolazio da nam uzme mere. Prvi put su sudije i predsednici sudova čuli od ministra u Vrnjačkoj Banji da ćemo od Nove godine nositi toge. Svi smo bili zatečeni tom najavom, a posle i prilogom na televiziji – rečeno je u jednom od najviših sudova u Beogradu.

Iz Ministarstva pravde rečeno je da je ovaj posao "u toku" ali da još nije raspisan tender. Potrebno je znati tačan broj sudija, vrstu materijala, veličinu, boju i model koji će nositi sudije.

Toge će biti crne, a boje ešarpe, manžetne i paspula biće različite u zavisnosti od ranga suda. Tako će, na primer, sudije osnovnih sudova imati plave detalje na togama, dok će sudije viših i apelacionih sudova, i najvišeg Vrhovnog kasacionog suda, imati detalje u drugim bojama. Konačnog dizajna, međutim, još nema.

Predsednica Upravnog suda, Jelena Ivanović, rekla je da će toge omogućiti promovisanje visokih standarda sudijskog ponašanja i da će samim tim uticati na ojačanje poverenja građana u pravosuđe.

"Službena odeća odaje veći autoritet, pa se povećava i poverenje građana u sudski sistem. Sa druge strane, sudija u službenoj odeći nameće obavezu i svim učesnicima i strankama u sudskom postupku da svojim primerenim izgledom doprinose jačanju ugleda institucije", rekla je pomoćnica ministra pravde, Nela Kuburović, prilikom predstavljanja prve toge.

Za ugled pravosuđa su, osim toga, potrebne i primerene sudske zgrade i sudnice.

Toge će možda doprineti autoritetu sudova, ali dostojanstvo suda ne može da se postigne ako su sudnice u lošem stanju, sa dotrajalim i oštećenim nameštajem, što možemo videti u velikom broju sudova u Srbiji. U većini evropskih zemalja, toge nose i sudije i tužioci, a u nekim državama i advokati. U tim zemljama sudije i tužioci su odlično plaćeni, a sudnice izgledaju perfektno – kaže zamenik Republičkog javnog tužioca dr Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije.

Sudijske toge bile su u planu i krajem devedesetih godina prošlog veka. U beogradskoj Palati pravde tada je održana čak i modna revija, na kojoj su manekeni predstavili sudijama njihove buduće službene odore. Međutim, od toga ništa nije bilo ni tada, ni 2007. godine, kada je raspisan tender za sudijska odela. Toge za tužioce i advokate nisu najavljene ni tada, ali ni sada.

Ministar pravde je u oktobru u Vrnjačkoj Banji najavio da će i svi zaposleni u sudovima i tužilaštvima dobiti radne uniforme. Verovatno je da će i ovo obećanje biti ispunjeno, ali ne početkom nego možda krajem 2016. godine. Budući da Ministarstvo pravde tek treba da raspiše tender za šivenje sudijskih toga, može se očekivati da ih sudije ponesu tek na jesen.

U Srbiji ima 15 sudija koje već godinama nose toge. To su sudije Ustavnog suda. Njihove toge su dugačke, tamno plave, sa dugim rukavima, plavim detaljima i ukrasnom zlatno-žutom trakom. Žene sudije imaju i plavu ešarpu oko vrata, a predsednica suda preko toge nosi pozlaćenu kolajnu sa medaljonom na kome je grb Republike Srbije, a ispod grba je natpis "Ustavni sud". Sudije su dužne da nose toge na sednicama Ustavnog suda u kojima učestvuje javnost.

Toge se ne smeju iznositi van suda. Svaki sudija je drži u ormanu u svom kabinetu i one se redovno nose na hemijsko čišćenje i popravku.

Toge su šivene po meri, od kvalitetnog vunenog materijala. Široke su i udobne, tako da se mogu komotno nositi i leti i zimi – kaže Vesna Dabić iz službe predsednice Ustavnog suda.

Sudijska toga ima svojevrsno simbolično značenje, kako za sudije Ustavnog suda tako i za sudije redovnih sudova. Smisao toge je "depersonalizacija" sudija koji odlučuju u određenom postupku, jer spor mora da reši sud i to je jedino što treba da bude važno za učesnike u postupku, a ne ko je sudija u konkretnom slučaju. Takođe, nošenje toge kao službene odeće trebalo bi dodatno da "podseća" sudije da svoju funkciju obavljaju kao deo sudske vlasti, nezavisno i profesionalno – kaže Vesna Ilić- Prelić, predsednica Ustavnog suda Republike Srbije.

Toge potiču iz starog Rima, gde nisu imale veze sa sudom i sudijama. Detalji na togama odavali su društveni status i položaj Rimljana. Tek mnogo vekova kasnije, dugačke crne odore za delioce pravde uveo je engleski kralj Henri Osmi, a sive perike sa loknama doneo je francuski vladar Luj Četrnaesti. Danas većina sudija u Evropi nosi toge.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 07.01.2016.
Naslov: Redakcija