Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA PODSTICAJE U STOČARSTVU ZA TOV JUNADI, TOV SVINJA, TOV JAGNJADI I TOV JARADI: PRIMENA PRAVILNIKA POčELA JE 1. JANUARA 2016. GODINE. ZAHTEV SE PODNOSI OD 1. JANUARA DO 15. OKTOBRA 2016. GODINE, POD USLOVOM DA SU GRLA PREDATA KLANICI ILI IZVEZENA U PERIODU OD 1. JANUARA DO 30. SEPTEMBRA 2016. GODINE


Od 1. januara 2016. godine počeo je da se primenjuje Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi ("Sl. glasnik RS", br. 111/2015). Njime se bliže propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi, kao i obrasci zahteva za ostvarivanje tih podsticaja.

Podnosilac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za tov svinja, ostvaruje najviše za 10.000 grla tovnih svinja.

Pravo na podsticaje imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Podsticji se ostvaruju na osnovu zahteva koji podnosi Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine – Upravi za agrarna plaćanja.

Podsticaji za tov stoke mogu da se ostvare ako se podnese zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi za svaku godinu od 1. januara do 15. oktobra tekuće kalendarske godine i ako su grla predata klanici ili izvezena u periodu od 1. oktobra prethodne kalendarske godine do 30. septembra tekuće kalendarske godine.

Uz zahtev za podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi za grla predata klanici podnosi se prijemnica za otkupljena grla overena od strane klanice i nadležnog veterinarskog inspektora i kopija uverenja o zdravstvenom stanju životinja, overene od strane nadležnog veterinarskog inspektora.

Izuzetno u 2016. godini podsticaji za tov stoke u stočarstvu mogu da se ostvare ako se podnese zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi u periodu od 1. januara do 15. oktobra 2016. godine i ako su grla predata klanici ili izvezena u periodu od 1. januara do 30. septembra 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, 06.01.2016.
Naslov: Redakcija