Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Rok za izbor upravnika i upis u Registar stambenih zajednica 12. decembar 2017. godine. Odluku o visini naknade koju će stanari plaćati u slučaju prinudne uprave donosi opština


Većina zgrada u Srbiji još nema upravnike. 12. decembra 2017. godine ističe zakonski rok, pa se postavlja pitanje zašto samo 15 odsto zgrada ima izabrane upravnike?

Moderno uređena i održavana zgrada - interfon, video-nadzor, cveće....Upravnik jedne ovakve zgrade je univerzitetski profesor, a njenu obnovu platili su stanari.

Ipak, ova zgrada jedna je od retkih, jer nekoliko dana pred istek zakonskog roka svega 15 odsto zgrada ima upravnike.

A na pitanje da li su problem finansije ili nešto drugo, profesionalni upravnik Stanimir Spasić odgovara:

"Doći ćemo u situaciju da komunalne inspekcije izlaze i opominju ih, videćemo da li će tu biti kazni, ali moraju podići svest o kulturi stanovanja da nam otvore ulaze i prihvate."

Ovu tvrdnju potvrđuje i nedavno održana izložba neodržavanih zgrada na teritoriji cele Srbije. Građani koji još nisu izabrali upravnike nisu preterano zainteresovani.

Mnogi se nadaju da će postavljeni rok, 12. decembar 2017. biti produžen i da će što manje zgrada dobiti prinudnu upravu koja sledi ako stanari ne uspeju da se dogovore o podeli vlasti pod svojim krovom.

Odluku o visini naknade koju će stanari plaćati u slučaju prinudne uprave donosi opština.

Izvor: Vebsajt B92, 04.12.2017.
Naslov: Redakcija