Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STEČAJU: Uvodi se posebno pravilo o ukidanju zabrane izvršenja na imovini stečajnog dužnika koja je pod hipotekom ili zalogom, uz davanje prava obezbeđenom poveriocu da je proda po pravilima koja važe za hipotekarne prodaje. Ukoliko obezbeđeni poverilac ne uspe da proda imovinu u roku od 6 meseci, vraća je stečajnom upravniku da je proda kroz stečajni postupak


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju predviđa se viši stepen namirenja poverilaca, smanjenje troškova i skraćenje vremena stečajnog postupka. Izmene i dopune fokusirane su na poboljšanje pravnog položaja obezbeđenih poverilaca u postupcima reorganizacije i bankrotstva, dodatno preciziranje pravila postupka stečaja i njegovo ubrzavanje.

Takođe, Predlogom zakona obezbeđeni poverioci koji imaju hipoteke ili druga založna prava na imovini stečajnog dužnika stiču pravo na jednog predstavnika u Odboru poverilaca, što je do sada bilo rezervisano samo za neobezbeđene poverioce, čime će moći da imaju uvid i učestvuju u postupku.

Predviđeno je da određenje radnje u postupku mogu da se preduzimaju samo uz saglasnost obezbeđenog poverioca, kao što je izdavanje u zakup imovine pod hipotekom, ili njena prodaja bez javnog postupka oglašavanja, što je do sada bilo diskreciono pravo stečajnog upravnika. Uređeno je i pravilo o načinu procenjivanja imovine koju vrši licencirani procenitelj, čime će se doprineti pravnoj sigurnosti poverilaca i ubrzati postupak unovčenja imovine na osnovu tržišne procene. Uvodi se i posebno pravilo o ukidanju zabrane izvršenja na imovini stečajnog dužnika koja je pod hipotekom ili zalogom, uz davanje prava obezbeđenom poveriocu da je proda po pravilima koja važe za hipotekarne prodaje. Ukoliko obezbeđeni poverilac ne uspe da proda imovinu u roku od 6 meseci, vraća je stečajnom upravniku da je proda kroz stečajni postupak.

Što se tiče postupka stečaja, postupak se ubrzava, dok su rokovi u postupku reorganizacije skraćeni, a postupak preciznije uređen. Nova pravila omogućavaju lakše finansiranje dužnika u stečaju, što sprečava gašenje dužnika i zadržava proizvodnju i zaposlene radnike. Ukratko, izmene i dopune Zakona o stečaju takođe se odnose i na smanjenje broja nenaplativih kredita, a Svetska banka i MMF ocenili su da Zakon može pružiti veću podršku poveriocima i odblokirati bankarski sektor, istakao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, obrazlažući Predlog zakona na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 06.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija