Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Od 1. januara 2017. godine za sve privredne subjekte obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije. Članarina će biti od četiri do 20 puta niža od trenutne, a oko tri četvrtine preduzeća biće oslobođeno plaćanja ove naknade


Reforma komorskog sistema Srbije podrazumeva podrazumeva, između ostalog, i obavezno članstvo za sve privrednike, a odredba Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon), koja to propisuje počeće da se primenjuje 1. januara 2017. godine.

Upravo ta obaveznost je, uz članarinu, izazvala najveće negodovanje privrednika, koji sugerišu da članstvo bude na dobrovoljnoj bazi. I Udruženje privrednika pridružilo se zahtevima privrednika koji traže da članarina ne bude obavezna, uz predloge da se privredi ponude tržišne usluge.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, navodi da će za čak tri četvrtine kompanija članstvo u Privrednoj komori Srbije biti besplatno, a za ostale članarina će biti od četiri do 20 puta niža nego po dosadašnjem cenovniku i iznosiće od 300 do 185.000 dinara mesečno.

Dosadašnji obračun članarine, po kome su firme mesečno izdvajale 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih, pokazao se neodrživim, jer je predstavljao ogromno opterećenje za privredu, posebno kada se zna da su kompanije tako propisanu članarinu, plaćale na dva, tri, a neke i na više mesta. I republičkoj i regionalnim i gradskoj komori. Sada će se plaćati samo na jednom mestu.

 - U komunikaciji sa privrednicima došli smo do novog modela koji je za njih prihvatljiv. Članarina će zavisiti od ekonomske snage kompanija, merene poslovnim prihodom prema podacima iz poslednjeg objavljenog završnog računa. Pri tome oni najmanji članarinu neće morati da plaćaju, oni kojima je potrebna podrška da rastu i razvijaju se izdvajaće simbolične iznose, a veliki, prema svojoj jačini, znatno više, ali i znatno manje nego ranije - navodi Čadež.

Preciznije, plaćanja članarine biće oslobođeno oko 220.000 preduzetnika, sve novoosnovane firme u prve dve godine poslovanja i još 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodom do 20 miliona dinara. Za firme sa poslovnim prihodom od 20 do 300 miliona dinara mesečna članarina biće simbolična - 300 dinara mesečno, odnosno 3.600 godišnje, a one koje su dostigle od 300 do 600 miliona dinara poslovnog prihoda plaćaće 600 dinara mesečno, odnosno 7.200 godišnje. Preduzeća, koja su sa ostvarenim godišnjim poslovnim prihodom od 600 miliona do milijardu dinara već ušla u zonu ozbiljnog poslovanja, izdvajaće 20.000 dinara mesečno, ili 240.000 godišnje. Velike kompanije koje svoju poslovnu godinu završavaju sa od milijarde do 2,5 milijarde poslovnih prihoda za komorsku kasu izdvajaće svakog meseca 80.000 dinara, a godišnje 960.000 dinara.

- Pitanje obaveznosti članstva nije pitanje novca i članarine, već koncepta za koji se odlučila većina evropskih zemalja, uključujući i najrazvijenije ekonomije. Obavezno članstvo unapređuje reprezentativnost komore i obezbeđuje da ona, kao asocijacija svih privrednika, na nacionalnom i međunarodnom nivou zastupa izbalansiran interes cele privrede, svih preduzetnika i korporacija, trgovaca i proizvođača, uvoznika i izvoznika. Nesporan je interes i malih i velikih kompanija da budu članice Privredne komore Srbije, kao reprezentativnog zastupnika privrede pred državnim institucijama. Utoliko pre što je PKS Zakonom dobila pravo, a Vlada obavezu da od nje traži mišljenje o propisima koje priprema i predlaže. Zakonom je uvedena i obaveza kvartalnih analiza primene propisa u praksi koje radimo u saradnji sa privredom i dostavljamo Vladi. Sa poslovnim asocijacijama koje okupljaju strane investitore i bilateralnim komorama osnovali smo Savet mešovitih komora kao stalnu platformu za međusobnu razmenu informacija, inicijativa i konstruktivan dijalog sa Vladom i državnim institucijama - dodaje Čadež.

Izvor: