Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA USVAJANJE ZAKONA O MLEKU: Asocijacija poljoprivrednika predlaže i da se produži trajanje carinske zaštite (prelevmana) za proizvođače mleka


Asocijacija poljoprivrednika predložila je Vladi Republike Srbije da se produži trajanje carinske zaštite (prelevmana) za proizvođače mleka, ali i da se u što skorije vreme donese Zakon o mleku.

Taj Zakon, kako navode u Asocijaciji, trebalo bi ovu oblast da uredi na kvalitetan način gde bi pre svega farmeri bili vise zaštićeni od ucena i štetnih ugovornih obaveza koje diktiraju mlekare.

"Smatramo da država kroz podsticajne mere mora početi da menja rasnu strukturu goveda preusmeravajući se ka simentalskoj rasi koja zadovoljava kriterijume za mlekom, ali i mesom", navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika.

U toj asocijaciji navode da su ubeđeni da Srbija još uvek ima šansu u mlečnom govedarstvu ukoliko porodično poljoprivredno gazdinstvo bude prepoznato i podržano kao nosilac razvoja poljoprivrede po uzoru na razvijene evropske zemlje.

"I pored donetih mera, šteta u mlečnom govedarstvu je velika koja se ogleda u velikom broju gazdinstava koja su odustala od ove proizvodnje kao i na hiljade krava koje su završile na prinudnom klanju", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, prerađivači prethodnih godinu i po dana nisu iskoristili priliku da pomognu farmerima da podignu konkurentnost na viši nivo, već su nižim cenama dodatno demoralisali i najupornije proizvođače mleka.

"Sada imamo situaciju da se prvi put posle dužeg vremena svaka litra mleka preuzima od proizvođača, ali i apsurd da mlekare traže od Vlade da se ukinu prelevmani sa namerom da tek stabilizovano tržište sirovog mleka uruše uvozom jeftinijeg", ističu poljoprivrednici.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 05.12.2016.
Naslov: Redakcija