Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED: PRIJAVE GRADOVA I OPšTINA ZA PROGRAM ZA URBANO PARTNERSTVO DO 13. DECEMBRA 2015. GODINE


Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da je do 13. decembra 2015. godine otvoren poziv gradovima i opštinama za učešće u regionalnom Programu za urbano partnerstvo (UPP), koji će im pomoći da ovladaju novim alatkama za izradu budžeta, suzbijanje korupcije i uključivanje građana u proces donošenja odluka.

Kako se navodi, odabrane lokalne samouprave u narednih godinu dana naučiće kako da procene svoje finansijsko stanje, uvide koje oblasti nisu dovoljno pokrivene opštinskim uslugama, kakvo je stanje infrastrukture, gde postoji siromaštvo i da u skladu sa tim planiraju investicione programe.

"Program za urbano partnerstvo treba da pomogne gradovima i opštinama da procene koliko su opštinske organizacije podložne korupciji kako bi pripremile strategiju jačanja integriteta i akcioni plan za unapređenje transparentnosti i odgovornosti u radu", ističe se u saopštenju.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen, kako se dodaje, rekao je da će efekat reformi koje trenutno sprovodi centralni nivo vlasti u Srbiji biti onoliko jak koliko to dozvole lokalne vlasti.

"Ukoliko lokalne samouprave pokažu sposobnost da efikasno planiraju kapitalne investicije, dobro upravljaju javnim resursima i uspostave kvalitetan dijalog sa građanima, efekti reformi će biti još vidljiviji i imaće snažan uticaj na život građana na lokalu", rekao je on.

U saopštenju se ističe da UPP finansiraju Svetska banka i Austrijsko federalno ministarstvo finansija, a NALED će zajedno sa Co-planom iz Albanije i Institutom za međunarodni urbani razvoj iz SAD-a biti zadužen za sprovođenje komponente "Društvena odgovornost i uključivanje građana".

Izvor: Vebsajt Blic, 03.12.2015.
Naslov: Redakcija