Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O UREĐENJU PROFESIJE PROCENITELJA VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI: SINDIKAT SUDSKIH VEšTAKA TRAżI DA SE PROPIS POVUčE IZ PROCEDURE, JER ćE PROCENE, UMESTO SUDSKIH VEšTAKA, MOćI DA VRšI SVAKO KO JE FAKULTETSKI OBRAZOVAN, BILO DA JE STOMATOLOLOšKE, POLJOPRIVREDNE ILI NEKE DRUGE STRUKE, UKOLIKO DOBIJE LICENCU


Nacrt zakona o uređenju profesije procenitelja vrednosti nepokretnosti predviđa uvođenje licenci za obavljanje tog posla, kako bi se izbegle pogrešne procene do kojih je do sada dolazilo, tvrde u Ministarstvu finansija.

Međutim, time deo posla sudskih veštaka preuzima nova profesija "procenitelja", zbog čega Sindikat sudskih veštaka traži da se Nacrt zakona povuče iz dalje procedure.

Za 37 godina radnog iskustva kao sudski veštak, Zdenka Bogataj, uradila je više hiljada procena vrednosti nepokretnosti, kako za banke, tako i za sudske postupke. Brojni sudski veštaci sa dugogodišnjim iskustvom, biće eliminisani, kaže, ukoliko Nacrt zakona bude usvojen.

"Ja podržavam inicijativu da se procenitelji dodatno edukuju i da sve to bude uređeno, ali sam protiv toga da se vrši selekcija, odnosno da procenitelji bilo koje struke mogu da vrše procenu nepokretnosti građevinskih objekata", navodi Bogataj.

Što konkretno znači - kaže Bogataj - da će svako ko je fakultetski obrazovan moći takve procene da vrši, bilo da je stomatolološke, poljoprivredne ili neke druge struke. Zato u Sindikatu sudskih veštaka Nacrt zakona opisuju kao "dobar pokušaj sa mnogo propusta" i od Ministarstva finansija traže da se povuče iz dalje procedure.

"Oni su predvideli već da u startu bude određena organizacija koja će izdavati licencu, da već postoji određeni ljudi koji imaju licencu, što znači da je Nacrt zakona pravljen prema nekim standardima koji već postoje", ističe Nikola Dragović iz Sindikat sudskih veštaka Srbije.

U nadležnom Ministarstvu tvrde - licence neće izdavati "privatna preduzeća", jer će nakon završene obuke, pečat na licencu staviti Ministarstvo finansija. Pred sudskim veštacima je dovoljno vremena da se novim zahtevima koje Nacrt zakona predviđa i prilagode.

Nacrtom zakona ostavljen je period od 18 meseci od dana stupanja na snagu zakona u kojem će svi sudski veštaci, koji su i do sada vršili procene vrednosti nepokretnosti, moći da nastave da vrše te procene. Kako bi po isteku navedenog perioda mogli da nastave vršenje procena nepokretnosti, obavezni su da u okviru navedenog perioda ispune uslove predviđene zakonom za obavljanje poslova licenciranog procenitelja.

Za dvomesečnu obuku, papir i pečat, budući procenitelji će morati da izdvoje između 1.100 i 1.500 evra i zato struka upozorava - osim što država stvara novu profesiju "procenitelja", stvoriće i nove, daleko veće troškove građanima. A mišljenje procenitelja, podsećaju, neće biti validno na sudu, već isključivo kod banaka.

Izvor: N1 info, Maja Đurić, 04.12.2015.
Naslov: Redakcija