Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: PUšENJE JE ZABRANJENO U SVAKOM ZATVORENOM RADNOM I JAVNOM PROSTORU, POD USLOVIMA PROPISANIM OVIM ZAKONOM. PUšENJE JE ZABRANJENO I U PROSTORU KOJI SE, U SMISLU OVOG ZAKONA, NE SMATRA ZATVORENIM JAVNIM PROSTOROM, A KOJI JE FUNKCIONALNI DEO PROSTORA U KOME SE OBAVLJA DELATNOST ZDRAVSTVENE ZAšTITE, VASPITANJA I OBRAZOVANJA, DRUšTVENE BRIGE O DECI, SOCIJALNE ZAšTITE, UKLJUčUJUćI I DVORIšNI PROSTOR, KAO I OTVORENI PROSTOR ZA ODRżAVANJE POZORIšNIH, BIOSKOPSKIH I DRUGIH VRSTA PREDSTAVA


Iako se Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 - dalje: Zakon) primenjuje već pet godina, broj osoba koje su izložene duvanskom dimu je povećan.

Bez obzira na to što ih je Zakon ograničio na kojim mestima mogu da uživaju u duvanu, i na to što cigarete često poskupljuju, broj pušača ne jenjava, a u odnosu na pre pet godina kada je Zakon počeo da se primenjuje, drastično je porastao broj onih koji su izloženi duvanskom dimu i to ne samo u kafićima i restoranima već i u školama i na radnom mestu.

Zakon je počeo da se primenjuje 15. maja 2010. godine. Prema zvaničnim podacima, te 2010. godine pušilo je 34 odsto ukupnog stanovništava. Samo tri godine kasnije, taj procenat, prema podacima Istraživanja zdravlja stanovništva u 2013. godini, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", iznosio je 34,7 odsto.

Kako bi se ispratili efekti ovog Zakona, Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta "Batut" svake godine je sprovodila posebno istraživanja među stanovništvom starijim od 18 godina. Oni su pokazali neznatan boljitak u broju pušača, ali je izloženost duvanskom dimu povećana u odnosu na 2010. godinu.

Šef Kancelarije za perevenciju pušenja u "Batutu" dr Biljana Kilibarda navodi da to istraživanje pokazuje da je u novembru 2010. godine svakodnevno ili povremeno pušilo ukupno 42 odsto odraslog stanovništva. Isti taj procenat zadržao se i 2011. i 2012, dok je u decembru prošle i 2013. godine taj procenat bio neznatno manji. Uprkos tome, u toku 2014. godine povećao se broj onih koji su izloženi duvanskom dimu.

Posle smanjenja u periodu od 2010. do 2012. godine, u 2014. godini se uočava porast izloženosti duvanskom dimu. Ona je na radnom mestu porasla sa 22 procenta u 2012. na 29 odsto u 2014. godini, ali i u školama i na fakultetima sa četiri odsto u 2012. na sedam procenata u 2014. godini. Takođe, na mestima gde se izlazi (kafići, restorani..) prošle godine je duvanskom dimu bilo izloženo 64 odsto stanovništva, što je porast u odnosu na 2012. godinu kada je taj procenat iznosio 58 – navodi dr Kilibarda.

Primarijus dr Petar Borović, profesor Medicinskog fakulteta i predsednik Saveza Srbije protiv pušenja kaže da je ovaj Zakon dobar ali da nije dao očekivane rezultate, zato što su u poslednjih par godina izostali podrška inspekcijskih službi i medija. Borović ističe da se broj pušača može smanjiti samo podizanjem cena cigareta.

Kod nas, i u zemljama u okruženju, cene cigareta su najniže, a najbolje rezultate u borbi protiv pušenja daje upravo, njihovo poskupljenje. Sužavanje prostora za pušenje, promena izgleda paklica su dobre, ali prateće metode – kaže Borović.

Prema njegovim rečima, duvan direktno izaziva 28 oboljenja, a praktično nema bolesti kod koje ne pogoršava zdravstveno stanje.

Od sto ljudi koji imaju kancer, kod 30 odsto njih, pušenje je uzrok – napominje Borović.

On kaže i da danas uopše nije lako prestati sa pušenjem, a za to se pobrinula duvanska industrija.

Poslednjih 10 do 12 godina duvanska industrija naglo gubi klijentelu. Da bi je zadržala, u cigarete je ubacila mnogo novih hemijskih dodataka, pa je sada nikotinska kriza toliko jaka, da se doslovno izjednačava sa heroinskom. Dok nisu ubacili te dodatke, 15 odsto pušača je moglo bez velikih napora da ostavi duvan, a sada izuzetno mali broj - objašnjava Borović.

S obzirom na to da je Srbija jedna od 170 potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, a i kandidat za EU, u naredne dve godine i mi ćemo morati da usaglasimo zakone o kontroli duvana sa novim pravilima EU. To znači da treba totalno zabraniti pušenje u ugostiteljskim objektima, uvesti zdravstvena i slikovna upozorenja na paklicama koje treba da budu istog izgleda, poskupeti cigarete…

Inače, prema podacima objavljenim u Svetskom atlasu duvana, samo jedan pušac iz Srbije tokom godine popuši 2.861 cigaretu. Građanin Bosne i Hercegovine za 600 manje, a pušač iz Hrvatske 1.621 cigaretu. Najveći procenat pušača imaju Istočni Timor (61 odsto), Indonezija (57 odsto), Jermenija (51,5 odsto), Rusija (51 odsto) i Kipar (48 odsto).

Izvor: Vebsajt Telegraf, 04.12.2015.
Naslov: Redakcija