Email Print

PO ISTRAŽIVANJU SVETSKE BANKE, ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA SE OVE GODINE SUOČAVAJU SA NOVOM RECESIJOM, PRI ČEMU SE NAJVEĆE SLABLJENJE, OD 2,5 ODSTO, OČEKUJE U SRBIJI


Kako je upozorila Svetska banka oporavak u 2013. godini će biti veoma spor.

Nivoi duga su takođe u pojedinim zemljama previsoki, ukazala je koordinator Svetske banke za zapadni Balkan Džejn Armitidž.

Prognoza Svetske banke za Srbiju, najveću ekonomiju u tom regionu, je najpesimističnija jer ta zemlja ima teškoće u stimulisanju rasta u vreme kada nastoji da skreše svoj narastajući budžetski deficit.

Novčane doznake gradjana koji rade u inostranstvu su takodje u padu, dok su oštra zima i dugotrajan letnji period suše pogodili poljoprivredni sektor i proizvodnju električne struje u regionu, ukazala je Armitidž.


Centralna banka Srbije je prošlog meseca saopštila da će nacionalni ekonomski proizvod ove godine verovatno opasti 1,5 odsto. Nezaposlenost u Srbiji je na veoma visokom nivou od 25 odsto.
Socijalnistička vlada Srbije je postavila cilj rasta u idućoj godini od dva odsto i takodje obećala da će skresati budžetski deficit sa projektovanih 6,2 odsto BDP u 2012, na 3,6 odsto u 2013.


Srbiji je neophodno da smanji deficit kako bi osigurala novi kreditni sporazum sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) čija će misija stići u Beograd 13. novembra.


Armitidž je naglasila da Srbija mora da postigne sporazum sa MMF-om pre nego što Svetska banka da zeleno svetlo za zajam od 400 miliona dolara za podršku budžetu.

Izvor: Tanjug