Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: STRUčNA RADNA GRUPA PREDLOżILA DA DOZVOLJENI NIVO AFLATOKSINA U MLEKU BUDE 0,25 MIKROGRAMA PO KILOGRAMU


Stručna Radna grupa predložila je da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku bude 0,25 mikrograma po kilogramu, što je dva puta rigoroznije od međunarodno priznatog standarda, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković.

Taj predlog je donet na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, u prvom redu Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je istakla da je mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina apsolutno zdravstveno bezbedno.

"Novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda, od 0,5 mikrograma, koji važi u tri četvrtine sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije", precizirala je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je pomenutu Radnu grupu formirala Vlada RepublikeSrbije, kako bi dodatno zaštitila primarne proizvođace mleka, a to telo čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija.

Bogosavljević Bošković je napomenula da su resorno Ministarstvo i Vlada Republike Srbije uveli niz mera kako bi zaštitili proizvođače mleka, posebno male, sa jednom do devet krava, koji čine 97 odsto farmi u Srbiji.

Oni su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije, pa je Vlada Republike Srbije uvela prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i intervenisala otkupom tržišnih viškova mleka.

Bogosavljević Bošković je dodala da je Ministarstvo u obavezi da poštuje preporuku stručne Radne grupe i da će ta odluka stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 06.10.2015.
Naslov: Redakcija