Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA: NEGATIVNA OCENA ZA PRAVOSUĐE I MEDIJE, POZITIVNA OCENA ZA REFORMU JAVNE ADMINISTRACIJE


Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija u osnovi je pozitivan, ali su neke oblasti, poput slobode medija, spoljne politike i pravosuđa, ocenjene negativno, a neke od njih i neobično oštrim kvalifikacijama, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Reformi javne administracije Evropska komisija dala je pozitivnu ocenu. Martovski parlamentarni izbori takođe su položili ispit, jer su održani u skladu sa demokratskim pravilima.

Kako ističe RSE, srpska vlada je pohvaljena i za produktivnost kad je reč o usvajanju zakona, ali se u Izveštaju konstatuje da postoji diskrepanca između usvajanja i primene zakona.

U ovogodišnjem izveštaju ima, međutim, i negativnih ocena za neke oblasti, među kojima je i spoljna politika Srbije.

Prema navodima RSE, ističe se da je Srbija prihvatila samo 62 odsto spoljnopolitičkih deklaracija EU, a da je u prošlogodišnjem izveštaju ta brojka iznosila 89 procenata.

Takođe se navodi da je srpska vlada pružila uveravanja da se Srbija neće koristiti situacijom nastalom uvođenjem ruskog embarga za evropske poljoprivredne proizvode.

  • Kad je reč o medijima, rečnik Evropske komisije je izuzetno oštar. Ocenjeno je da je u Srbiji došlo do pogoršanja implementacije medijskih sloboda i slobode izražavanja, posebno u prvoj polovini ove godine.

Navodi se i da jača tendencija autocenzure, u kombinaciji sa nepoželjnim uticajem na uređivačku politiku u medijima.

U tom kontekstu su veoma oštro kritikovani napadi na pojedine internet portale u prvoj polovini godine.

  • U odeljku o medijima takođe se veoma oštro kritikuje netransparentno javno finansiranje, kako medija u državnoj svojini, tako i komercijalnih. Ukazuje se i da srpski mediji nastavljaju da funkcionišu u nejasnom pravnom okviru.
  • Oštru kritiku ponovo je pretrpeo i sektor pravosuđa. U IZVEŠTAJU SE OCENJUJE DA SU NEZAVISNOST, NEPRISTRASNOST, ODGOVORNOST I EFIKASNOST SUDSTVA, KAO I PRISTUP PRAVDI, VEOMA UPITNI.

Kad je reč o slučajevima visoke korupcije, izveštaj Evropske komisije konstatuje da se još čeka na pravosnažne sudske presude, prenosi RSE.

Izvor: