Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD SRBIJE O NOTARIMA PO HITNOM POSTUPKU


Ustavni sud Srbije odlucio je da zbog stanja u pravosuđu po hitnom postupku odluči o inicijativama za ocenu ustavnosti zakona koji su tiču nadležnosti javnih beležnika, zbog kojih već gotovo mesec dana advokati u celoj Srbiji u štrajku, mada nije izvesno kada će odluke biti donete.

"S obzirom na aktuelna dešavanja vezana za obustavu rada advokata, ti predmeti uzeti su prekoredno u rad, iako po datumu prijema inicijativa i prirodi osporenih akata ne ispunjavaju standardne kriterijume Ustavnog suda za hitno rešavanje", navodi se u informaciji Ustavnog suda dostavljenoj Tanjugu.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da što pre Ustavni sud donese odluku povodom inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona na koje se pritužuju advokati, to će biti bolje za sudstvo uopšte i za pravnu sigurnost građana.

Milojević je u izjavi za Tanjug rekao da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati i izrazio nadu da će najviši sud u državi otkočiti stanje u pravosuđu koje je praktično paralisano zbog štrajka advokata koji je ušao u četvrtu sedmicu.

Ustavnom sudu je podneto više inicijativa kojima je osporena ustavnost većeg broja odredaba Zakona o javnom beležništvu, kao i izmena i dopuna Zakona o prometu nepokretnosti i Zakona o vanparničnom postupku.

Advokati traže rešavanje problema paušalnog oporezivanja i izmene pojedinih odredbi Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona, za koje tvrde da advokaturu stavljaju u diskriminisani položaj.

  • Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da nema tačan podatak o broju odloženih suđenja u Srbiji od početka štrajka advokata, ali da prema njegovoj proceni taj broj iznosi oko 70 odsto svih zakazanih predmeta.

"Sigurno je da je štrajk advokata uticao na veliki broj suđenja koja su odložena, ali je i činjenica da sudije nisu u dovoljnoj meri koristile svoja procesna ovlašćenja u tom pogledu", rekao je Milojević novinarima u Vrnjačkoj Banji gde je počelo Godišnje savetovanje sudija.

Prema njegovim rečima, sudije su mahom odlagale suđenja kada im stranka kaže da neće da mu se suđenje održi bez advokata.

On smatra da su i sudije ušle "u neku kolotečinu da unapred dođu s predubeđenjem da tog dana odlažu suđenje".

"Ne kažem da su to svi radili, ali im je štrajk advokata, plus malo smo i mi doprineli tako da je veliki broj suđenja odložen. Ekzaktan podatak o broju odloženih suđenja nemam, ali sigurno je po mojoj proceni odloženo 70 odsto sudenja", precizirao je Milojević, koji je i predsednik Visokog saveta sudstva.

On je napomenuo da neće davati ocene da li je štrajk advokata opravdan ili nije i ko je tu u pravu, jer će to reći Ustavni sud pred kojim su u tom pogledu određeni postupci u toku.

Ministar pravde Nikola Selaković je ponovo pozvao advokate da se dogovore o načinu rešavanja problema i apelovao da se problemi rešavaju na instucinalan način.

Izvor: Tanjug