Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O OSNOVAMA I MERILIMA ZA ODREĐIVANJE NAGRADE ZA RAD I NAKNADE TROŠKOVA STEČAJNIH UPRAVNIKA: STEčAJNOM UPRAVNIKU SLEDI NAGRADA BILO DA JE FIRMA OPORAVLJENA, BILO DA JE OTIšLA U BANKROT. U PRVOM SLUčAJU, OSNOVICA ZA OBRAčUN JE IZNOS KOJI PLANIRAJU DA VRATE POVERIOCIMA. U DRUGOM VREDNOST IMOVINE KOJA SE PRODAJE


Iako je srpska privreda posle mnogo godina neprofitabilnosti 2015. godine ušla u pozitivnu zonu poslovanja, četvrtina preduzeća u Srbiji je pred stečajem.

Od 1995. godine do početka juna 2016. godine u Srbiji je ukupno pokrenuto preko šest hiljada stečajeva. Zaključno sa avgustom ove godine, završeno je 3.424 postupka. Do 2008. okončan je 291 postupak, 2012 naviše - 641, a u ovoj godini samo 88.

Stečajni upravnici imaju težak i odgovoran zadatak, ali nagrada im sleduje i u slučaju oporavka firme i u slučaju bankrotstva. U nekim slučajevima dobijaju velike sume, a stručnjaci kažu da je reč o nerealnim sumama.

Kada se više nema kud, rešenje je stečaj. Takvih slučajeva je prethodnih godina bilo mnogo. Samim tim povećavao se i broj stečajnih upravnika i onih koji su zainteresovani za dobijanje licence, jer se radi o dobro plaćenom poslu. Stečajni upravnik svakako dobija nagradu bilo da je firma stala na noge ili da je propala. Jedino se razlikuju osnovice za obračun u ta dva slučaja. U prvom slučaju, osnovica za obračun je iznos koji planiraju da vrate poveriocima. U drugom - vrednost imovine koja se prodaje.

"Nagrada je najniža kad se usvoji reorganizacija, ne može biti veća od 30 odsto, npr. 20 hiljada evra-jedna trećina se dobija u slučaju reorganizacije, ali poverioci mogu predvideti i veću i manju nagradu", kaže stečajni upravnik Đorđe Zečević.

U Srbiji istovremeno rade 333 stečajna upravnika, pa svaki od njih u proseku vodi po pet do šest postupaka i zaradi najmanje 2.000 evra po preduzeću, dok je najplaćeniji stečajni upravnik u Srbiji uspeo da se svojevremeno da izbori mesečnu bruto platu od oko 12.000 evra.

"Besmisleno je da oni dobijaju nagradu. Za šta bi oni dobijali nagradu na potencijalima u kojima ogroman broj ljudi u stvari sve i jedan radnik završava uvođenjem stečaja. Sad kažnjavaš 200 radnika koji ostaju bez hleba, a daješ stečajnom upravniku nagradu", ističe ekonomista Milan Knežević.

Postavlja se pitanje, ako znaju da će u svakom slučaju biti nagrađeni kakav interes imaju da se trudite da preduzeće opstane?

"Ne možete svuda podržati reorganizaciju, imate obavezu da date mišljenje o izvodljivosti plana jer podnosilac plana možda ima plan da ošteti firmu", rekao je Zečević.

Izvor: Vebsajt B92, 05.09.2016.
Naslov: Redakcija