Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE I IZDAVANJU JAVNIH ISPRAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI: NOVI SISTEM OCENJIVANJA UčENIKA PRVOG RAZREDA, OPISNO OCENJIVANJE I čETVOROSTEPENA SKALA


Za učenike prvog razreda osnovnih škola od 1. septembra 2015. godine važi novi način opisnog ocenjivanja. Novi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Sl. glasnik RS", br. 55/2006, 51/2007, 67/2008, 39/2011, 82/2012, 8/2013 i 70/2015) je upravo stigao u škole, dok bi učitelji nove dnevnike trebalo da dobiju do sredine septembra 2015. godine. Izradili su ga učitelji i pedagozi, kako bi se modernizovao sistem ocenjivanja, smanjila administracija, ali i da bi roditejima takva ocena bila jasnija.

U novom dnevniku postoje dve skale ocenjivanja - obrazovnog napretka i angažovanja učenika, objašnjavaju u Ministarstvuprosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Njih će učitelj štiklirati, a na kraju godine svaki učenik dobija opis, odnosno mišljenje o svom radu.

- Svaki predmet je podeljen na oblasti i svuda imamo četvorostepenu skalu koju učitelj obeležava više puta u toku godine i postoji zaključna ocena koja se obeležava. Ono što je najvažnije je to da to roditeljima bude jasno na kom nivou napretka je njihovo dete - smatra Željana Lukić Radojčić, pomoćnica ministra prosvete prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Novina je i uvođenje jednog dnevnika za kombinovana odeljenja u seoskim sredinama. Umesto četiri dnevnika za četiri razreda, učitelji će sada koristiti samo jedan.

Izvor: Vebsajt Blic, 05.09.2015.