Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA I STANDARDIMA ZA FINANSIRANJE USTANOVE KOJA OBAVLJA DELATNOST OSNOVNOG OBRAZOVANJA I VASPITANJA: PRAVILNIK PROPISUJE DA U šKOLAMA SA MANJE OD 24 ODELJENJA MOżE DA RADI SAMO JEDAN BIBLIOTEKAR I TO NA POLA RADNOG VREMENA


Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 75/2015 - dalje: Pravilnik) uticaće na smanjenje broja zaposlenih u bibliotekama. On će u dve trećine škola bibliotekare ostaviti na pola radnog vremena i isto toliko plate. Isti Pravilnik je potpuno obrisao medijatekare.

Ove promene predviđene su Pravilnikom koji je počeo da se primenjuje 1. septembra 2015. godine. Pravilnik propisuje da u školama sa manje od 24 odeljenja može da radi samo jedan bibliotekar i to na pola radnog vremena. Prema procenama sindikata, više od 60 odsto škola ima manje od 24 odeljenja.

Ako škola ima od 24 do 64 odeljenja - platu, i to celu, primiće jedan bibliotekar. Tek ako škola ima više od 64 odeljenja, ima pravo da u svakoj smeni zaposli po jednog bibliotekara.

Bibliotekari traže da se kriterijumi za određivanje broja školskih bibliotekara u osnovnim školama ujednače sa kriterijumima za pedagoge i psihologe, kao i sa onima koji važe za kolege u srednjim školama. Naime, Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2015) predviđa dasrednje škole sa 16 do 24 odeljenja imaju jednog bibliotekara, od 25 do 40, jednog i po, a više od 40 odeljenja obezbeđuje u svakoj smeni po jednog radnika u biblioteci.

U osnovnim školama pravila za "tetkice" ostala su ista kao prošle godine - na 450 kvadrata po jedan radnik. Ali je sporno što isto važi i za škole u jednoj ili dve smene. U srednjim školama broj čistačica iznosi 16 odsto od broja nastavnog osoblja - bez obzira na broj kvadrata i u koliko smena škola radi.

Izvor: Vebsajt Novosti, 04.09.2015.