Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ORGANIZACIJI NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U BORBI PRITIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I KORUPCIJE USKORO NA JAVNOJ RASPRAVI


Posebna odeljenja tužilaštva biće formirana radi borbe protiv finansijskog kriminala i korupcije, najavio je ministar pravde Nikola Selaković u intervjuu za "Blic".

"Izrađen je nacrt zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi pritiv organizovanog kriminala i korupcije, i uskoro će biti na javnoj raspravi", istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, predloženo je da se u okviru viših tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu formiraju posebna odeljenja s tužiocima specijalizovanim za finansijski kriminal i korupciju.

"Oni će moći da formiraju "udarne grupe" u kojima će biti policajci, poreznici, carinici...Svaki od tužilaca imaće na raspolaganju najmanje jednog finasnsijskog forenzičara", dodao je Selaković.

Povodom predstojećeg izbora tužilaca za organizovani kriminal i ratne zločine, on je konstatovao da svim tužiocima, osim republičkom i apelacionim, ističe mandat.

"Važno je da se poštuje procedura za kandidovanje. Tokom izbora Zagorke Dolovac za republičkog tužioca sve poslaničke grupe su pohvalile transparentnost postupka. Tako ćemo sprovesti i ostale", rekao je Selaković i istakao da ne bi želeo da licitira imenima.

Upitan za zakon o poreklu imovine, on je rekao da je taj zakon deo strategije finansijskih istraga.

"Cilj nije lov na veštice, već da oni koji imaju imovinu plaćaju porez. Koliko će se ići unazad i da li će biti oduzimana sporna imovina, moraju da odgovore stručnjaci. U naredne dve nedelje biće urađen koncept tog zakona", dodao je ministar pravde.

Upitan koliko privatni izvršitelji prekoračju ovlašćenja na štetu dužnika, on je rekao da resorno ministarstvo sprovodi nadzor nad njihovim radom.

"Pokrenuto je nekoliko disciplinskih postupaka. Izrečene su kazne od 50.000, 300.000 i 500.000 dinara i jedna privremena zabrana rada od tri meseca", precizirao je Sleaković i dodao da će svaka nova pravosudna profesija, ali i one postojeće, biti dobre ukoliko se bude insistiralo na odgovornosti i kvalitetnoj kontroli.

Povodom zahteva za prijem Kosova u UNESKO, on kaže da Priština ne bira sredstva da bi strekla priznanje svoje jednostrano proglašene nezavisnosti.

"Šte se tiče aplikacije za prijem u Unesko, mislim da bi to bio svojevrstan protivprirodni blud, kao kada biste osobi koja prednjači u nasilju nad decom dali da bude vaspitač", rekao je Selaković

Izvor: Tanjug, 06.08.2015.