Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KVALITETU MEDA I DRUGIH PROIZVODA PČELA: SAVEZ PčELARSKIH ORGANIZACIJA SRBIJE POZIVA DRżAVU DA PROVERI FINANSIJSKE IZVEšTAJE SVIH FIRMI KOJE OTKUPLJUJU I PAKUJU MED. DEKLARACIJA MEDA PREMA PRAVILNIKU, ZA PEKARSKI MED MORA DA IMA JASNO ISTAKNUTU OZNAKU "SAMO ZA KUVANJE I PEčENJE", NAVEDENU U NEPOSREDNOJ BLIZINI NAZIVA PROIZVODA NA ISTI NAčIN KAO I NAZIV PROIZVODA, KAKO BI POTROšAčI BILI DETALJNO INFORMISANI PRE KUPOVINE I NE BI BILI DOVEDENI U ZABLUDU


Na dva vidna mesta, kod beogradske Autokomande, pre nekoliko dana postavljeni su bilbordi sa porukom - "veterinarski i tržišni inspektori, daće bog da vama upadne sekira i u falsifikovani med". Potpisnik te smele poruke - Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) - potpuno direktno proziva za haos na tržištu meda i prodaju falsifikata.

Kako kaže Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a iako se u javnosti, posle pokretanja kampanje, digla velika prašina to nije sve što pčelari nameravaju da preduzmu narednih dana kako bi zaštitili svoje interese.

- Tražimo lokaciju za bilbord u Kneza Miloša, negde između Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije, jer nećemo stati u nameri da se odbranimo od nelojalne konkurencije koja nas već godinama guši. Ovo je, nažalost, jedini način da nas neko konačno čuje - kaže Živadinović. Kako je objasnio, razlog ovakvog istupanja je činjenica da se na tržištu i dalje nalaze velike količine sumnjivog meda koji se u radnjama regularno prodaje kao "pekarski" po ceni od 399 do 499 dinara. To je, tvrdi, niža cena i od otkupne koja je trenutno oko četiri evra. Realna cena za čist bagremov med, kako objašnjava, ne može da bude niža od šest do šest i po evra u maloprodaji. Marže i ostali troškovi čine oko 50 odsto krajnje cene koju plaćaju potrošači.

- Nerad inspekcije doveo je do situacije da na tržištu imamo svega i svačega. Sve je još gore od kada je na snagu stupio novi Pravilnik o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela ("Sl. glasnik RS", br. 101/2015 - dalje: Pravilnik), koji u suštini nije loš, ali koji je omogućio stavljanje u promet tog takozvanog "pekarskog" meda - objašnjava Živadinović. To je med izmenjenog kvaliteta koji nastaje zbog neke greške u proizvodnji, recimo pregrevanja, zbog čega gubi neka svoja svojstva. Ali njega, kaže naš sagovornik, ne možete da imate u kontinuitetu i u tako velikim količinama jer je to suprotno pravilima dobre proizvođačke prakse, a i ekonomske logike.

 - Zato nije moguće da jedna firma može da isporuči tone i tone takvog meda. I to u tegli sa čije etikete, ako nemate naočare, ne možete da pročitate o čemu je reč. Na prednjoj strani krupnim slovima piše "bagremov med" a na poleđini, sitnim slovima, pekarski. Takvo deklarisanje je suprotno Zakonu o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon), jer se potrošači dovode u zabludu - objašnjava Živadinović. U Srbiji se, po njihovim procenama, godišnje proda oko hiljadu tona meda koji, zapravo, nije med već šećerni ili glukozno-fruktozni kukuruzni sirup koji "pčelu najčešće nije video". On kaže da proizvođači okupljeni u SPOS-u od države traže samo jedno, da u sve firme koje se u Srbiji bave otkupom i pakovanjem meda pošalju tržišnu, veterinarsku i finansijsku inspekciju.

- Neka utvrde da li te firme imaju ulaz za količine koje otkupljuju. Jer danas su sve košnice u Srbiji obeležene. Mi znamo za sve te malverzacije ali niko ništa ne preduzima. Pčelare ne zanima ko je to, već da se taj problem u Srbiji konačno reši - poručuje predsednik SPOS-a. On napominje da je veterinarska inspekcije još nešto, do sada, i uradila da spreči prodaju falsifikata (i to na insistiranje njihove organizacije) ali da tržišna nije "ni prstom mrdnula". Problem je što su kod nas kazne za malverzacije sa hranom relativno blage dok se, recimo u Holandiji, takvi prestupi kažnjavaju sa dve godine zabrane rada firme i bavljenjem tom delatnošću. Posle sastanka sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasimom Ljajićem, predstavnicima SPOS-a je obećano da će njihova inspekcija pokrenuti akciju na osnovu izveštaja koji su im pčelari dostavili. O problemima na tržištu meda bilo je reči i na prvoj radnoj sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Izvor: Vebsajt Politika, I. Albunović, 05.07.2016.
Naslov: Redakcija