Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA SPREMNA ZA OTVARANJE PREGOVARAČKOG POGLAVLJA 5 - JAVNE NABAVKE


Sve je spremno za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 5, koje se odnosi na javne nabavke, potvrdio je direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Jovanović je naveo da je još u februaru 2015. godine Srbija dobila izveštaj Evropske komisije u kom je konstatovano da je sve spremno za otvaranje Poglavlja 5 i to bez preduslova.

"Na primer, Hrvatska, koja je poslednja pristupila Evropskoj uniji, imala je jedno merilo i trebalo je dve godine da ga ispuni. Ključno je da imamo jasan plan i strategiju na koji način ćemo izvršiti reformu sistema javnih nabavki", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su se u reformi fokusirale na promene zakona, ali se, kaže, tim korakom ništa ne završava.

"Ništa bez jasnog efekta na praksu. Jako važni elementi, koji su ušli kao ciljni kriterijumi u kredit Svetske banke, jesu da li naručilac gleda da kupi nešto što je korisno, da li uzima ukupne troškove, kvalitet i ostale elemente", napomenuo je Jovanović.

Kako je rekao, do sad je najniža cena bila kriterijum i smatralo se da je tako nabavka završena.

"Zapostavljano je da li je nešto ekonomično, a prava ekonomičnost podrazumeva sagledavanje ukupnih troškova", zaključio je Jovanović.

Izvor: Vebsajt RTS, 06.06.2016.
Naslov: Redakcija