Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENO POVLAČENJE IZ PROCEDURE NACRTA ZAKONA O UDŽBENICIMA


Ministarstvo prosvete povući će iz procedure nacrt zakon o udžbenicima, najavio je ministar Srđan Verbić, spreman da, kako kaže, razmotri svaku konstruktivnu ideju koja se tiče obrazovanja.

"Pažljivo slušam, ne pravim se pametan da sve znam kako treba rešavati, tako da će svaka konstruktivna ideja sigurno biti razmotrena", rekao je Verbić na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta i najavio da će Ministarstvo zaustaviti sve aktivnosti i zakone, u pripremi ili proceduri, koji nisu utemeljeni na realnim podacima ili nisu transparentni.

Takođe, naveo je ministar Verbić, Akcioni plan uz Strategiju razvoja obrazovanja do 2020. godine nije dovoljno konkretan i njime će se baviti u Ministarstvu i to što hitnije.

Ministar je ukazao na rešenost da se u delatnosti obrazovanja odluke donose na osnovu podataka, a ne na osnovu utiska.

"Treba prekinuti praksu da neko misli da je ovo ili ono dobro ili ne, makar to bio i ministar. Ukoliko ne postoje konkretni empirijski podaci, ne možemo da donosimo odluke", rekao je Verbić.

On je ukazao da su Smernice NPS za unapređivanje uloge informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, nešto što, kako kaže, treba pokrenuti, jer "ako išta može da pokrene obrazovanje onda je to primena tehnologije".

Verbić je najavio je da će Ministarstvo održavati proširene kolegijume, sa predstavnicima svih nacionalnih saveta, kako bi svi bili upoznati sa tekućim stvarima, pre nego što dođe do pisanja zakona, izglasavanja strategija...

Ministar je naveo i da će formiranje tima koji će se baviti prosvetom i naukom potrajati par nedelja i da se već narednih dana mogu očekvati nova imena.

Vlada Srbije je postavila direktora beogradskog Instituta za fiziku dr Aleksandra Belića za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Tanjug, 6.5.2014.