Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODŠTETA U SLUČAJU NEOSNOVANOG PRITVORA: PRILIKOM ODREđIVANJA IZNOSA U OBZIR SE UZIMAJU GODINE UčINIOCA, BROJ DANA KOJE JE PROVEO U PRITVORU, NJEGOV DRUšTVENI I PORODIčNI STATUS, IMA LI DECE, KAKO SE PRITVARANJE ODRAZILO NA NJEGOV żIVOT


Iz budžeta Ministarstva pravde, za prva tri meseca 2016. godine na ime nematerijalne štete zbog neosnovanog pritvaranja isplaćeno je 2.386.000 dinara. Od ukupno 244 zahteva koliko je podneto u navedenom periodu, Komisija Ministarstva pravde odlučivala je o 50.

Prilikom određivanja visine nematerijalne štete, zbog neosnovanog lišenja slobode, Komisija Ministarstva pravde, kojoj je podnosilac zahteva dužan da se obrati pre nego što podnese tužbu nadležnom sudu, ceni i "životne segmente".

Komisija ima rok od tri meseca da odgovori na zahtev podnosioca. U slučaju da se ne slože sa predloženom sumom, članovi Komisije određuju iznos i svoj predlog dostavljaju podnosiocu zahteva. Međutim, on nije u obavezi da prihvati predlog komisije. Praksa pokazuje da se sudskim presudama dosuđuju veći iznosi.

Koliko će konkretno biti isplaćeno zavisi od slučaja do slučaja. U obzir se, prilikom određivanja iznosa, uzimaju brojni faktori. Na primer, godine učinioca, broj dana koje je proveo u pritvoru, njegov društveni i porodični status, ima li dece, kako se pritvaranje odrazilo na njegov život. Veći iznosi se dodeljuju ako je, recimo, osoba koja je neosnovano pritvorena izgubila posao... Stav Vrhovnog kasacionog suda je da se šteta ne može meriti "na dane", nego da se obračunava "u globalu". Naime, kada bi se naknada obračunavala "na dane", sa pravom bi moglo da se postavi pitanje kako neko može da proceni koliko košta dan u pritvoru. Uvek postoji taj takozvani domet pravde – navode u Ministarstvu pravde.

Često se, kažu u Ministarstvu, dešava da sudovi daju nerealne naknade, odnosno da se sudije ponašaju nonšalantno u vezi sa tim.

Svojevremeno je, 2003. godine u opsežnoj policijskoj akciji "Sablja", organizovanoj posle ubistva premijera Zorana Đinđića, uhapšeno više od 11.000 ljudi, a prema medijskim navodima, samo je tokom 2004. godine država za 120 građana, koji su neosnovano pritvoreni, platila 39 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Politika, M. Derikonjić, 06.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija