Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AGENCIJE ZA IZNAJMLJIVANJE ZAPOSLENIH NA LIZING


Poslednjih dana, aktuelna tema jeste iznajmljivanje radnika iliti radnik na lizing. Postoji dosta razloga za iznajmljivanje radnika, između ostalih, to su: smanjenje troškova radne snage za doprinose koje plaća strana koja iznajmljuje radnika, lakša zamena radnika, nepostojanje obaveza iz kolektivnog ugovora prema iznajmljenom radniku, nepostojanje obaveze o preuzimanju radnika, zamena zbog bolovanja, sezonski poslovi i slično.

Na primer, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u toku je tender za nabavljanje higijenskih usluga za iznos od 65.000.000 bez PDV-a. Uprava za zajedničke poslove republičkih organa zaključila je sa preduzećem NN ugovor o pružanju usluga u održavanju higijene gde je ukupna ugovorena vrednost za pružanje tih usluga 270.480.228 dinara. Nema podataka koliko lica je angažovano na čišćenju, koliki je prostor u pitanju, kao i da li su usluge izvršene, ali iz priloženog je više nego evidentno da te agencije "dobro čiste" i srpski budžet.

Što se tiče pravosuđa, problem nije samo u novcu, već postoji opravdana zabrinutost za bezbednost i sigurnost predmeta koji su dostupni iznajmljenim i neproverenim licima preko agencije. Predmeti se ne zaključavaju, nalaze se svuda po kancelarijama - ormanima, policama, na stolu, stolicama, po podu, tako da iz predmeta lako može da nestane određeni deo pravne građe, a može da nestane i kompletan predmet. O tome niko ne vodi računa. 

Izvor: www.danas.rs, Slađanka Milošević