Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Nacionalna služba za zapošljavanje saopštava da zbog tehničke zastarelosti informacionog sistema evidencije nezaposlenih lica i korišćenja novčane naknade za slučaj nezaposlenosti nije moguće ustanoviti da li je neko od zaposlenih zloupotrebio lične podatke korisnika novčane naknade


Povodom upozorenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da zbog tehničke zastarelosti informacionog sistema nije moguće ustanoviti da li je neko od zaposlenih zloupotrebio lične podatke korisnika novčane naknade.

Zbog nepreduzimanja adekvatnih mera zaštite ličnih podataka sadržanih u elektronskom "Jedinstvenom informacionom sistemu evidencije nezaposlenih lica i korišćenja novčane naknade za slučaj nezaposlenosti", Nacionalnoj službi za zapošljavanje dostavljeno je upozorenje Poverenika.

Kako se navodi u saopštenju Nacionalne službe za zapošljavanje, veliki broj zaposlenih u toj službi koristi po prirodi posla podatke iz Jedinstvenog informacionog sistema, a zbog tehničke zastarelosti nije moguće ustanoviti da li je neko od zaposlenih zloupotrebio lične podatke korisnika novčane naknade.

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštava da je u više navrata upozoravala javnost da su pojedini advokati oglašavanjem u raznim medijima i na druge načine, nudili svoje usluge korisnicima novčane naknade radi pokretanja sudskih postupaka protiv NSZ, ne isključujući mogućnost da je lične podatke dostavljao i neko od zaposlenih u NSZ, što do sada nije utvrđeno.

"Nacionalna služba za zapošljavanje je, u prethodnom periodu, podnela nekoliko krivičnih prijava nadležnim javnim tužilaštvima, koje do sada nisu imale epilog", piše u saopštenju.

Kako je postojeći informacioni sistem zastareo i ne postoji mogućnost otkrivanja zloupotrebe u pristupu podacima, Nacionalna služba za zapošljavanje navodi da je pokrenula postupak implementacije novog informacionog sistema, u kojem je kao mogućnost predviđeno vođenje automatskog žurnala u kome će se zapisivati podaci o pristupu svakom od ličnih podataka.

Nacionalna služba za zapošljavanje napominje da pristup ličnim podacima korisnika novčane naknade po prirodi posla koji obavljaju imaju "Banka Poštanska štedionica", kao i druge institucije koje su u skladu sa zakonom dužne da vode računa o njihovoj poverljivosti.

Izvor: Vebsajt RTS, 03.03.2017.
Naslov: Redakcija