Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS DONELA ODLUKU O POVEZIVANJU RADNOG STAŽA ZAPOSLENIMA U SUBJEKTIMA PRIVATIZACIJE I STEČAJA


Vlada Republike Srbije donela je, na predlog Ministarstva privrede, odluku o povezivanju radnog staža za zaposlene koji su ostvarili uslov za penziju i po tom osnovu raskinuli radni odnos u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima.

Takođe, radni staž je povezan i za zaposlene koji će do kraja 2016. godine ispuniti jedan od uslova za penziju, a kojima poslodavac nije uplatio doprinose, pod uslovom da nisu tužili preduzeće i da nisu donete presude.

Prema odluci Vlade Republike Srbije, radni staž će biti povezan i svim bivšim zaposlenima u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini, i u kojima je sud imenovao Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika za stečajnog upravnika.

Osnovica za povezivanje radnog staža je minimalna osnovica za obračun doprinosa.

Poslodavci, subjekti privatizacije, invalidska preduzeća i stečajni dužnici ne oslobađaju se obaveze uplate dospelog doprinosa, kao ni ostalih obaveza po osnovu rada za periode za koje nije povezan radni staž.

Sve informacije zainteresovani mogu dobiti u filijalam Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, od stečajnih upravnika i privrednim subjektima koji su obuhvaćeni Zaključkom.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 04.03.2016.