Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA POHVALJUJE NAPREDAK SRBIJE U OKVIRU POGLAVLJA 27 - ŽIVOTNA SREDINA I KLIMATSKE PROMENE: PREDLOżENO OTVARANJE POGLAVLJA BEZ PRELAZNIH MERILA


Nakon što je pregovaračka grupa za Poglavlje 27 u Briselu predstavila stanje životne sredine u Srbiji i napore za njegovo unapređenje, Evropska komisija je pohvalila usvajanje izmena i dopuna zakona koji regulišu tu oblast. Pohvaljeni su i donošenje nacionalnog plana za investiranje, kao i stvaranje preduslova za osnivanje Zelenog fonda.

Evropska komisija je, na zasedanju Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvoj, pozdravila dobar napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, ističući spremnost da pomogne i ubrza proces pristupanja EU.

Pododbor je diskutovao o temama važnim za pregovarački proces koje se odnose na životnu sredinu i klimatske promene, poput stanja zakonodavstva i administrativnih kapaciteta, pitanja kvaliteta vazduha i voda, zaštite prirode, industrijskog zagađenja, hemikalija i buke.

Šefica pregovaračke grupe i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, upoznala je članove tri direktorata Evropske komisije za proširenje, životnu sredinu i klimatske akcije sa ključnim dostignućima i planovima u ovoj oblasti.

"Po prvi put Srbija ima jasne ciljeve, planove i finansijske procene kada je u pitanju zaštita životne sredine. U prilog tome ide i nedavno usvajanje izmena i dopuna zakona koji regulišu ovu oblast, kao i osnivanje Zelenog fonda koji treba da obezbedi stabilan sistem finansiranja životne sredine", istakla je Božovićeva.

Šefica pregovaračke grupe dodala je da je pitanje zaštite životne sredine jedno od najzahtevnijih i najskupljih pregovaračkih poglavlja, kao i da su procene da je samo za finansiranje razvoja infrastrukture u vezi sa deponijama, otpadom, pijaćom vodom i tretmanom otpadnih voda, potrebno 7,88 milijardi evra.

Kako je istaknuto, Srbija je svesna rizika sa kojima su se suočavale druge zemlje kandidati, a koji se najčešće tiču ljudskih kapaciteta u pregovaračkom procesu, a resorno Ministarstvo i pregovaračka grupa proaktivno su napravili plan delovanja u saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima, Svetskom bankom i Švedskom razvojnom agencijom.

"U praktičnom smislu, Ministarstvo je napravilo značajan napredak u pogledu pripreme infrastrukturnih projekata kada je reč o upravljanju otpadom i otpadnim vodama i određivanju njihove prioritetnosti, tako da će veliki gradski centri poput Novog Sada, Kragujevca i Niša imati prednost u pogledu izrade dokumentacije i finansiranja projekata", istakla je Božovićeva.

Prema njenim rečima, rešeno je 80 odsto svih problematičnih projekata koji su nasleđeni, a finansirali su se iz fondova EU.

"Pripremljena su strateška dokumenta za osnivanje Implementacione agencije za projekte u oblasti životne sredine, kao krovne agencije za planiranje, projektovanje, finansiranje, implementaciju i nadzor projekata iz ove oblasti", zaključila je Božovićeva.

Izvor: Vebsajt RTS, 03.03.2016.
Naslov: Redakcija