Zastava Bosne i Hercegovine

ROK ZA VANSUDSKO PORAVNANJE SA VOJNIM PENZIONERIMA PRODUŽEN DO KRAJA 2016 GODINE


Rok za vansudsko poravnanje u postupku rešavanja problema vanrednog usklađivanja vojnih penzija produžen je do kraja 2016 godine, saopštio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja vojnih penzionera Srbije, istakao da je do sada isplaćen novac za 30.240 osoba koje su potpisale ugovore o vansudskom poravnanju. Do ovog trenutka više od 33.500 vojnih penzionera i njihovih naslednika podnelo je odgovarajuće zahteve, a većina je isplaćena u potpunosti i u jednom delu.

Sa Udruženjem vojnih penzionera Srbije postignut je dogovor o tome da se za približno 26.000 penzionera, koji nisu podneli zahtev na odgovarajući način, rok za vansudsko poravnanje produži. Po istoj proceduri sve do 31. decembra penzioneri mogu potpisati sporazum o poravnanju sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Direktor Fonda PIO, Dragana Kalinović, rekla je da je približno 34.000 podnetih zahteva i više od 30.000 potpisanih ugovora o vansudskom poravnanju rezultat koji je ostvaren u roku od dva meseca, uz veliku podršku Udruženja vojnih penzionera Srbije.

Kalinović je navela da je više od 10.000 vojnih penzionera koji su imali tužbu zaključilo ugovor o vansudskom poravnanju na taj način što su odustali od tužbe ili su imali usvajajuću sudsku odluku.

Ona je istakla da su sa postupkom morali da stanu 31. decembra 2015. godine iz formalno pravnih razloga, s obzirom na to da zaključak Vlade Republike Srbije od 30. oktobra 2015. godine više nije važio.

Prema njenim rečima, informacije o velikom interesovanju penzionera da podnesu zahtev predočene su ministru, koji je podržao Zaključak kojim se produžava rok potpisivanja vansudskog poravnanja do kraja 2016. godine.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 04.03.2016.