Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NIVOU OD 9,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 9,5 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja stopa inflacije u januaru vratila u granice cilja, kako je Narodna banka Srbije i najavljivala. Oprezno vođenje monetarne politike nalaže trenutno povećana nestabilnost na međunarodnim finansijskim tržištima, prouzrokovana geopolitičkim previranjima i odlukom FED-a da postepeno smanjuje obim kvantitativnog popuštanja, što pojačava oprez investitora i može imati negativan uticaj na priliv kapitala. Time Narodna banka Srbije doprinosi cenovnoj i finansijskoj stabilnosti na srednji rok, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor očekuje da će dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije doprineti smanjenju izloženosti domaće ekonomije spoljnim rizicima zbog pomenutih dešavanja i pada likvidnosti na međunarodnim finansijskim tržištima. U tom pravcu bi delovao i očekivani aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi ojačao kredibilnost mera za održavanje makroekonomske stabilnosti i održivog rasta, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je konstatovao da ekonomska aktivnost na početku godine beleži rast u većem broju grana prerađivačke industrije, što je signal da i u 2014. možemo očekivati pozitivne stope rasta, čemu će doprineti očekivani oporavak u zoni evra i početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. aprila.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 6.3.2014.