Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

LEKS SPECIJALIS ZA NESTALE BEBE


Članovi Udruženja „Roditelji nestalih beba Srbije“ traže poseban zakon koji će se odnositi samo na nestale bebe i uvođenje video nadzora u porodilišta.

O krađi novorođenčadi u Srbiji nadležni godinama uglavnom izbegavaju da govore. Anketni odbor, koji je Skupština Srbije osnovala pre skoro 10 godina, nije rasvetlio da li se kradu bebe u porodilištima širom zemlje.

Udruženje koje okuplja roditelje nestalih beba zahteva uvođenje posebnog zakona koji bi omogućio da se spreče zloupotrebe.

Oni traže donošenje posebnog zakona i primenu iskustava iz inostranstva.

Čačarević je rekao da je nedavno u Njujorku razgovarao u Komitetu UN za ljudska prava sa šefom tima Leonardom Kastiljom, kojem je izneo probleme u vezi sa nestalim bebama iz srpskih porodilišta i predočio mu da je za poslednjih 10 godina podneto više od 1.500 prijava.

Prema njegovim rečima, od tih prijava nijedna nije procesuirana i nema nijednog epiloga na sudu. Za greške lekara podneto je samo šest krivičnih prijava, dodao je on.

U tim procesima donete su samo prvostepene, ali ne i pravosnažne presude, kaže Čačarević koji je, kako je rekao, takođe otac bebe koja je nestala. On je najavio i formiranje posebnih timova koji će 24 sata biti mobilni na teritoriji Srbije i koje će u svakom trenutku, ukoliko ih roditelji pozovu, moći da uzmu bris za DNK analizu.

Ta analiza, dodao je, biće rađena u laboratorijama van zemlje zbog, kako je naglasio, lošeg iskustva koje je Udruženje imalo.

"Radili smo šest DNK analiza u privatnim klinikama u Srbiji i razultati svih šest su bili negativni, a kada smo ih uradili u Beču, rezultati su bili pozitivni", rekao je Čačarević.

Ona je rekla i da je rad anketnog odobora rezultirao donošenjem izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, koje su dale pravo roditelju ili bliskom srodniku da ima uvid u medicinsku dokumentaciju, kao i da vidi svoju bebu, ukoliko je umrla.

U Udruženju roditelja tvrde da je najveći problem u pravosuđu, pre svega u tužilaštvu, koje sporo ili nikako ne reaguju na podnete prijave, pa pojedini slučajevi decenijama ne dobijaju epilog. 

Izvor: B92, Tanjug