Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: U Srbiji je do sada popisano 650.000 objekata, a legalizovano 50.000. Plan je da se popis nelegalnih objekata završi za nekoliko meseci


U Srbiji je do sada popisano 650.000 objekata, a legalizovano 50.000, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

"Plan je da se popis nelegalnih objekata završi za nekoliko meseci i zato je lokalnim samoupravama i gradovima, koji su nadležni za taj posao, Vlada Republike Srbije pritekla u pomoć i odobrila zapošljavanje 1.100 ljudi koji imaju zadate kvote koliko rešenja dnevno treba da potpišu", objasnila je ministarka.

Kada se završi popis to će, kako je dodala, do sada biti prva baza podataka o izgrađenim objektima u Srbiji.

Upitana da li će država morati da pritekne u pomoć lokalnim samoupravama i gradovima kada započne rušenje nelegalnih objekata, kojima su zauzete obale reka, ona je rekla da Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015) nije zakon o rušenju, već pomoć građanima da jeftino ozakone svoje nelegalne objekte.

Sa druge strane, opštine treba da naprave spisak onih objekata koji po Zakonu ne mogu biti ozakonjeni, i to su već mogle da naprave, jer je Zakon usvojen u novembru 2015. godine.

"Samouprave imaju sva sredstva i institucije da poruše nelegalne građevine i uvedu red, ali ako budemo morali da pomognemo, nije isključeno da nećemo", dodala je Mihajlović.

Izvor: Vebsajt Novosti, 05.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija