Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF PARTNER U SPROVOĐENJU REFORMI


Ako Vlada Srbije ugovori aranžman sa MMF-om, mogli bi se obezbediti jeftiniji izvori finansiranja i prebroditi period teških zahvata u reformama javnog sektora, rečeno je danas na konferenciji za novinare o tekućim privrednim kretanjima na Institutu za tržišna istraživanja (IZIT).

Saradnik Instituta Saša Đogović rekao je da će u prvom kvartalu ove godine biti izraženi inflacioni tokovi i da od toga kako će se napraviti program sa MMF-om zavisi dalji razvoj ekonomske slike zemlje.

Reforme će biti bolne, dodao je, ali njihovo odlaganje nije dobro jer će biti još bolnije - najvažnije je da se reši, između ostalog, status preduzeća u restruktuiriranju, korporatizacija javnih preduzeća...

Naveo je da će budućoj vladi Srbije neophodan partner biti MMF sa kojim bi pokrenula konzistentan program reformi, a koji je već bio najavljen preko novih zakona o privatizaciji i stečaju, kao i radnog zakonodavstva.

"Ukoliko se naprave aranžmani sa MMF-om i Svetskom bankom postoje, izgledi da će se iz zone slobodnog pada srpska makroekonomska putanja pomeriti u pravcu ka izlasku iz pada u ambis", navodi se i u publikaciji instituta.

U dokumentu IZIT-a navodi se da ćemo, ako se skorije ne zaključi aranžman sa MMF-om koji bi bio garant sprovođenja dugo najavljivanih reformi, biti svedoci erodiranja vrednosti dinara i topljenja domaćih deviznih rezervi.

Zato je u interesu Srbije da se konačno što pre napravi kredibilan program mera ekonomske politike preko jasnih zakonskih okvira podržan od međunarodnih finansijskih institucija, čime bi se povratila stabilnost oscilacije dinara i otvorila perspektiva za ostvarenje dugoročno održive makroekonomske stabilnosti.

Projekcija je da će ovogodišnja stopa inflacije biti do 5, 5 odsto i ukoliko bude odstupanja od najavljene reformske politike u javnom sektoru posle izbora, uz podršku MMF-a, ova projekcija posebno u uslovima niskog i dalje erodirajućeg životnog standarda stanovništva može biti ostvarena.

Đogović je podsetio da se od Srbije traži dodatno stezanje kaiša što znači da i ranije uštede postaju uzaludne.

Takođe je rekao da se bi nakon formiranje nove vlade, od juna trebalo da dođe do rebalansa budžeta.

To bi podrazumevalo da se, kako je kazao, "trasira" jasan plan ozbiljnih reformi.

Izvor: Tanjug