Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Prilikom primene Zakona isključuju se emocije i subjektivni stavovi, postupa se objektivno po svim pozitivnim pravnim propisima jer je za državu svako nasilje neprihvatljivo


Da i pripadnici jačeg pola mogu biti žrtve porodičnog nasilja svedoče primeri iz Niša gde su dve žene završile iza rešetaka jer su bile nasilne prema svojim muževima, a potom se oglušile o izrečenu meru zabrane prilaska.

Naime, pošto su slučajevi porodičnog nasilja bili prijavljeni policiji, ženama je bila izrečena hitna mera privremenog udaljenja iz stana i zabrana komunikacije, ali su im muževi oprostili i uvrede i batine i saglasili se da se vrate kućama.

Međutim, iako su im muževi oprostili sve neprijatnosti, sud nije kršenje izrečene mere pa su se našle u zatvoru.

Nataša Zorić Živanović, rukovodilac grupe za suzbijanje nasilja u porodici Policijske uprave Niš kaže da se novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon) primenjuje dosledno, i da se isključuju bilo kakve emocije i subjektivni stavovi.

- Žena koja je bila nasilna prema mužu i suprugu, policijskim naređenjem, u skladu sa Zakonom, koji se primenjuje od juna 2017. godine, izrečena je hitna mera privremenog udaljenja iz stana i mera zabrane kontaktiranja i komuniciranja o koju se ona oglušila. Njen suprug je prijavio policiji da se vratila na adresu stanovanja, što je i bio u obavezi da uradi, ali se pokajao kada je shvatio da će policija u nastavku postupanja dosledno primeniti Zakon i da će protiv njegove žene biti podneta prekršajna prijava. Tako joj je Prekršajni sud izrekao kaznu od 45 dana zatvora - kaže Zorić Živanović.

Ona objašnjava da iako je muž izrazio kajanje što je prijavio suprugu da se vratila kući i potom molio policiju da je ne procesuira, pripadnici policije su postupili profesionalno i sproveli postupanje do kraja.

- Prilikom primene ovog zakona isključuju se emocije i subjektivni stavovi, postupa se objektivno po svim pozitivnim pravnim propisima jer je za državu svako nasilje neprihvatljivo - kaže Zorić Živanović.

Zakon je dosledno sproveden i u slučaju jednog profesora iz Niša koji je zatražio policijsku zaštitu posle višemesečnog maltretiranja svoje supruge.

I njoj je bila izrečena mera zabrane prilaska, ali se vratila kući pošto se pomirila sa mužem. Međutim, kada je muž prijavio sudu da se vratila kući i tražio da se postupak protiv nje obustavi, sud je utvrdio da je prekršila zabranu prilaska i kaznio je sa 30 dana zatvora.

Izvor: Vebsajt Blic, Branko Janačković, 05.12.2017.
Naslov: Redakcija