Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA I DOMOVIMA UČENIKA: Počeli pregovori za zaključivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora


Na poziv ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 05.12.2017. godine, počeli su pregovori za zaključivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Predstavnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" će od predstavnika nadležnih ministarstava zahtevati da se razgovara samo o odredbama koje su stvarale nedoumice i teškoće u primeni Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika ("Sl. glasnik RS", br. 21/2015) koji je trenutno na snazi.

- Smatramo da je pored zadržavanja nivoa stečenih prava zaposlenih u obrazovnim ustanovama neophodno ugraditi odredbe kolektivnih ugovora drugih budžetskih korisnika u smislu solidarnosti i jednakosti - precizira se u saopštenju.

Ovaj sindikat nedavno je uputio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Inicijativu za otpočinjanje pregovaračkog procesa za zaključivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, jer važeći ističe 5. marta 2018. godine.

Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika uređuju se prava, obaveze i odgovornosti iz rada i po osnovu rada zaposlenih u osnovnim školama, srednjim školama i domovima učenika kojima se sredstva za plate obezbeđuju u budžetu Republike Srbije, postupak izmene i dopune Ugovora, kao i međusobni odnosi učesnika Ugovora.

Izvor: Vebsajt Granskih sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", 04.12.2017.
Naslov: Redakcija