Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU: Gotovo svi građani Srbije će 2017. godine dobiti uvećane račune za porez na imovinu, sem vlasnika vila i luksuznih kuća u prestonici. Da bi odredili visinu poreza na imovinu u Upravi prihoda uzimaju vrednost tri prosečne prodaje na sličnoj lokaciji koje su se dogodile od januara do septembra. Prosek cene kvadrata se množi brojem kvadrata svakog vlasnika i uz umanjenja na koja imaju pravo, dobija se konačna cifra


Gotovo svi građani će 2017. godine dobiti uvećane račune za porez na imovinu, sem vlasnika vila i luksuznih kuća u prestonici, na Dedinju i Senjaku. Ovim nekretninama je, kako kažu u gradskoj Upravi javnih prihoda, pala cena, pa će biti privilegovani i nižim iznosima na uplatnicama.

Kaća Lazarević, stručnjak za nekretnine, smatra da je do apsurdne situacije, da žitelji elitnih delova grada, koji spadaju u ekstrazonu, budu pošteđeni poskupljenja, došlo zbog pogrešnih kriterijuma.

- Da bi odredili visinu poreza na imovinu u Upravi prihoda uzimaju vrednost tri prosečne prodaje na sličnoj lokaciji koje su se dogodile od januara do septembra - objašnjava Lazarević. - To mogu biti tri najbolje ponude, sa najvišim cenama ili tri najlošije, u zavisnosti od njihovih želja. Prosek cene kvadrata se množi brojem kvadrata svakog vlasnika i uz umanjenja na koja ljudi imaju pravo, dobija se konačna cifra. U jednoj ulici imate stanove čija je vrednost po kvadratu od 900 do 2.500 evra i sad od poreznika zavisi koje će nekretnine uzeti u obzir kada prave proračun.

Lazarevićeva smatra da metodologija obračuna mora da se promeni i da se prilagodi našim uslovima, odnosno da se uzima prosek cene svih prodatih kvadrata tokom devet meseci. Ona ističe i da nije tačno da je cena nekretnina na elitnim lokacijama pala, već tvrdi da je smanjena tražnja za ovim objektima, jer su skupi.

- Vile i luksuzne kuće koštaju od milion do pet i šest miliona evra, a za takve nekretnine trenutno nema kupaca - priča Lazarevićeva. - Ovakav porez na imovinu je i skup za naše ljude. U državama u okruženju vlasnici ne plaćaju porez na nekretnine u kojima žive.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Radović, 03.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija