Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SEDMA SEDNICA DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE RS U 2014. GODINI: USVOJENI PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM BELEżNIšTVU I PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PROMETU NEPOKRETNOSTI


U Danu za glasanje, 5. novembra, Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti.

Za izmene Zakona o javnom beležništvu glasao je 161 poslanik, dok je za izmene i dopune Zakona o prometu nepokretnosti glasalo 164 poslanika.

Prema novim rešenjima, ugovore o prometu nepokretnosti od sada mogu sastavljati i građani i advokati, ali će njihovu overu i dalje vršiti javni beležnici.

Overa se vrši kako bi ugovor dobio karakteristike javne isprave i kako bi mogao da služi kao osnov za upis u javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti.

Izmenama Zakona o javnim beležnicima notari će od sada biti dužni da iznos od 30 odsto naplaćene nagrade bez PDV-a u roku od 15 dana od dana naplate uplate na račun propisan za uplatu javnih prihoda.

Narodna skupština nastavlja rad u četvrtak, 6. novembra 2014. godine, sa početkom u 10 časova.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 5.11.2014.