Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORODIČNI ZAKON: ZAKONOM JE PROPISANO DA RODITELJI NE SMEJU OSTAVLJATI BEZ NADZORA DETE PREDšKOLSKOG UZRASTA. IZ MINISTARSTVA ZA RAD, ZAPOšLJAVANJE, BORAčKA I SOCIJALNA PITANJA NAVODE DA NIJE RAZMATRANA MOGUćNOST UVOđENJA PRAVILA DA STARIJI MALOLETNICI NE BI SMELI BEZ RODITELJSKOG NADZORA DA IZLAZE POSLE 23 čASA, JER NAVEDENO PITANJE SPADA U PRIVATNOST PORODICE I TIčE SE NJENE ORGANIZACIJE, USPOSTAVLJENIH ODNOSA UNUTAR PORODICE, POVERENJA I POšTOVANJA


Maloletnici u Hrvatskoj ne smeju da izlaze u noćni provod posle 23 časa bez pratnje roditelja, ali prema najnovijim izveštajima hrvatske policije sve je više maloletnika na ulicama u kasnim večernjim satima, u alkoholisanom stanju i pod dejstvom narkotika. To je uzrujalo tamošnju javnost koja smatra da takvo ponašanje dece ne može da se toleriše.

U Srbiji uvođenje ovakvog pravila za sada nije razmatrano, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ističe da je to stvar intimnih odnosa u porodici, kao i da je zakonom samo regulisano da deca predškolskog uzrasta ne mogu biti bez nadzora roditelja:

Nikakve represije i zakonske zabrane objektivno nisu moguće jer navedeno pitanje spada duboko u privatnost porodice i tiče se njene organizacije, uspostavljenih odnosa unutar porodice, poverenja i poštovanja. U tom smislu za sada nemamo planove za donošenje izmena i dopuna postojećih propisa. Porodičnim zakonom ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015), članom 69 (stav 3) propisuje da roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete predškolskog uzrasta. Radna grupa za izmenu i dopunu Porodičnog zakona, koju je formirao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, razmatra mogućnost podizanja uzrasta deteta sa sadašnjeg predškolskog na nešto viši kalendarski uzrast kada dete ne sme da bude bez nadzora roditelja, odnosno odgovorne odrasle osobe – rečeno je iz Ministarstva.

Do sada su u Srbiji nekoliko puta pokrenute peticije da maloletnici bez pratnje roditelja ne mogu izlaziti u grad, ali do sada nijedna inicijativa nije završila u zakonskoj proceduri.

Jedna od popularnijih te vrste je "Ko nam truje decu", koja na Fejsbuku ima blizu 50.000 članova, a čiji je cilj da se maloletnicima zabrani izlazak u noćne klubove, gde im je alkohol i droga na dohvat ruke. Takođe pojedini gradovi u Srbiji su ranijih godina imali inicijativu da maloletnici ne posećuju kafiće u kojima se prodaje alkohol, bez roditeljskog nadzora, ali pitanje je koliko se to pravilo ikada poštovalo.

Ostaje neodređeno sve i da u Srbiji postoji ovakva odluka kao obaveza, kako bi se to sprovelo u praksi, tj. kako bi roditelji išli zajedno sa decom u grad.

PORODIČNI ZAKON ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015)

Čuvanje i podizanje deteta

Član 69

(1) Roditelji imaju pravo i dužnost da čuvaju i podižu dete tako što će se oni lično starati o njegovom životu i zdravlju.

(2) Roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta i dužni su da dete štite od takvih postupaka drugih lica.

(3) Roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete predškolskog uzrasta.

(4) Roditelji mogu privremeno poveriti dete drugom licu samo ako to lice ispunjava uslove za staratelja.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 04.10.2016.
Naslov: Redakcija