Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA TEHNIČKI SPREMNA ZA OTVARANJE POGLAVLJA 5, 25 I 26 U PREGOVORIMA SA EU


Srbija do kraja 2016. godine očekuje saglasnost za otvaranje poglavlja 5, 25 i 26 u pregovorima sa EU, a ta poglavlja su i tehnički spremna za otvaranje, izjavila je predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, Marinika Tepić.

Ona je istakla da su dostavljene pregovaračke pozicije za poglavlja 25 i 26, koje će se razmatrati na Odboru za evropske integracije, Odboru za kulturu i informisanje i na Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo kako bi se o njima odbori izjasnili pre slanja u Brisel, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"U ovom momentu Srbija je otvorila najznačajnija pregovaračka poglavlja sa EU, poglavlja 23 i 24, a ne manje značajno je i poglavlje 35, na čije praćenje i ispunjavanje znamo da kolege iz Bundestaga obraćaju naročitu pažnju. Pored toga otvoreno je i Poglavlje 32. Očekujemo i saglasnost za otvaranje poglavlja 5, 25 i 26, do kraja ove godine, koja su tehnički spremna za otvaranje", navela je Tepić.

Ona je, u razgovoru sa delegacijom nemačkog Bundestaga zahvalila nemačkim kolegama na podršci politici proširenja EU i procesu evropskih integracija Srbije i upoznala je delegaciju Bundestaga sa ulogom Narodne skupštine i Odbora u pregovaračkom procesu, kao i saradnjom sa civilnim sektorom, koji deluje kroz Nacionalni konvent za EU.

Delegacija nemačkog Bundestaga pozdravila je otvaranje prvih poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije i EU, a posebno učešće nevladinog i civilnog sektora u tom procesu.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.10.2016.
Naslov: Redakcija