Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA: NOVI PROPIS PREDVIđA SMANJENJE TROšKOVA I NEOPHODNE DOKUMENTACIJE U POSTUPKU LEGALIZACIJE. VLASNICIMA ćE, UZ PRIJAVU, BITI POTREBAN IZVEšTAJ ZATEčENOG STANJA OBJEKTA SA ELABORATOM GEODETSKIH RADOVA I DOKAZ O SVOJINI. VIšE SE NEćE PLAćATI NAKNADA ZA UREđENJE, ADMINISTRATIVNA TAKSA I TAKSA ZA UPIS PRAVA SVOJINE SA ADMINISTRATIVNOM TAKSOM


Zakon o ozakonjenju objekata, koji treba da legalizuje oko milion i po bespravnih objekata u Srbiji, uvešće red i u buduću gradnju, jer niko više neće graditi bez papira i građevinskih dozvola.

Predsednik Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu, Viktor Kobjerski, rekao je da je Nacrt zakona o ozakonjenju objekata dobar, s obzirom na to da predviđa jeftinu legalizaciju porodičnih stambenih objekata.

On ističe da nema ništa sporno u tome da se omogući jeftina legalizacija građanima koji su rešavali stambeno pitanje, s obizirom na to da su učestvovali u izgradnji skundarne infrastrukture i sami dovodili struju, vodu i kanalizaciju.

- Problem se pojavljuje kod novčanih nadokanada za zemljište kod onih koji su se bavili komercijalnom izgradnjom objekata i dobijali dozvole za objekte i imali mogućnosti da budu u legalnoj sferi, ali su povećavali obim objekata, kvadraturu i dizali čak i dva ili tri sprata više nego što im je bilo dozvoljeno - naglasio je Kobjerski.

On očekuje da više neće moći svako da gradi bez sankcija, kao što je to do sada bio slučaj, kao i da će se koristiti legalni građevinski materijali, za koje će se plaćati porez i imaće potrebne papire.

Novi zakon o legalizaciji objekata, koji predviđa da je za legalizaciju porodične kuće do 100 metara kvadratnih u Beogradu potrebno prosečno oko 100 evra, biće donet do kraja oktobra 2015. godine, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija