Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: ZAKON O NAČINU ODREĐIVANJA MAKSIMALNOG BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU:POVERENIK: OBJASNITI NA KOJIM KRITERIJUMIMA SE ZASNIVA IZUZIMANJE POJEDINIH ORGANA IZ ZAKONA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je jučerašnja izjava ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, povodom Inicijative nezavisnih kontrolnih tela za vraćanje Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru u Skupštinu Srbije na ponovno odlučivanje, objektivno, pokušaj da se stavovi nezavisnih kontrolnih tela o racionalnom zapošljavanju i odgovornom odnosu prema budžetskim sredstvima nekorektno prezentiraju javnosti.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Ministarka, u svojoj izjavi i sama konstatuje da se "nezavisnost najbolje štiti odgovornim ponašanjem koje su do sada ove institucije pokazale i kad je reč o zapošljavanju". Logično je da to konstatuje, to se ne može zaobići, jer je notorna istina, ali baš zato ministarka ostaje dužna da javnosti objasni šta je razlog da se te institucije za razliku od nekih drugih, drže pod kontrolom.

Fraza, "svi delimo sudbinu ove države", je netačna i zvuči gotovo cinično, budući da je iz teksta Zakona očigledno da su neki organi izuzeti od te "zajedničke sudbine". Bilo bi u redu da ministarka javnosti objasni na kojim kriterijumima se zasniva ta selektivnost, odnosno ti izuzeci.

A pogotovo cinično zvuče ministarkine reči da je "nezavisnost institucija izuzetno važna i potrebna, ali da je izuzetno važno prepoznati da ona ne znači i autonomnost u kojoj neka institucija nikom ne polaže račune". Insinuirati da je želja nezavisnih kontrolnih tela da nikom ne polažu račune je neodgovorno, posebno u kontekstu činjenice da su sva ova tela, kao i svih ranijih godina, i ove godine, podnela Narodnoj skupštini izveštaje koji pored ostalog obuhvataju i precizne podatke o zapošljavanju i raspolaganju budžetskim sredstvima, a koji potvrđuju racionalan i odgovoran odnos. Ali ni ministarka ni drugi nadležni nisu za to "polaganje računa" pokazali interesovanje, i mada su podneti još u martu, ti izveštaji do danas nisu razmatrani.

Gospođa Udovički je juče rekla i "postignuti stepen nezavisnosti i snaga nekih od tih institucija je nešto čime Srbija treba i može da se ponosi" i dodala "i nikad ne bih uradila nešto što tu nezavisnost umanjuje". Što se prvog tiče, ne znam koliko je iskrena, ali u vezi s drugim, mislim da je već sama sebe demantovala."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 05.08.2015.