Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE: NOVIM PROPISOM čUVARI ZAšTIćENOG PODRUčJA DOBIJAJU STATUS SLUżBENOG LICA


Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima i Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode u skupštinskoj proceduri će se naći u septembru, najavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević-Bošković.

Ona je navela da je planiranim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, predviđeno da čuvari zaštićenog područja dobiju status službenog lica, jer su postojeća ovlašćenja čuvara često nesprovodiva na terenu.

U toku 2014. godine donet je Pravilnik o stručnom ispitu za čuvara zaštićenog područja("Sl. glasnik RS", br. 117/2014) i Pravilnik o službenoj odeći čuvara zaštićenog područja("Sl. glasnik RS", br. 117/2014), kojim je propisan jedinstven izgled službene odeće za čuvare svih zaštićenih područja, čime će se postići njihova prepoznatljivost ali i promocija, jer su čuvari lica koja direktno predstavljaju zaštićeno područje i upravljača na terenu, daju potrebne informacije o vrednostima područja, ali i o dozvoljenom ponašanju posetilaca.

Zaštićena područja u Srbiji obuhvataju 6,3 odsto površine, a prioritet minstarstva u oblasti zaštite prirode je povećanje ove teritorije na 12 odsto. Područja od nacionalnog interesa koja su u direktnoj nadležnosti ministarstva ima 68, od toga 5 nacionalnih parkova, 4 parka prirode, 7 predela izuzetnih odlika, 19 spomenika prirode i 33 stroga, opšta i specijalna rezervata prirode, dodala je ministarka.

Ministarka je navela i da se novim Zakonom o nacionalnim parkovima planira proširenje Nacionalnog parka "Tara" na područje Zaovina.

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode će biti održana 9. jula 2015.godine, sa početkom u 11:00 sati, u Beogradu, u Privrednoj komori Srbije, Resavska 15, velika sala.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 04.07.2015.