Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: ZAKONSKA PRAVA ZA ISTOPOLNE PARTNERE


U Srbiji se mora otvoriti pitanje legalizacije istopolnih zajednica, jer postoji realna potreba da se zakonski regulišu njihova određena prava, kao što su pravo na izdržavanje, sticanje i deobu zajedničke imovine i nasleđivanje, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković.

"Prema važećem Porodičnom zakonu("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015: dalje Zakon), brak i vanbračna zajednica rezervisani su samo za osobe različitog pola, a istopolnim partnerima Zakon priznaje samo pravo na zaštitu od nasilja u porodici, a ne i druga prava koja se priznaju osobama u vanbračnoj zajednici", precizirala je Janković.

Ukazujući na to da se stavovi naših sugrađana prema LGBT populaciji sporo menjaju i da zato ne može da kaže da će u dogledno vreme u Srbiji biti usvojen ovakav zakon, Janković je naglasila da "Srbija mora hitno da otvori ozbiljan dijalog o tome koji bi zakonski model istopolnih parova bio adekvatan".

Ona je navela da je o tome razgovarala sa šefom delegacije EU u Srbiji, Majklom Devenportom, koji je pozdravio angažman da se zakonski reguliše pitanje istopolnih zajednica. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 03.07.2015.