Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA CENTRALNA BANKA: OBUSTAVLJA SE šTAMPANJE NOVE NOVčANICE OD 500 EVRA DO KRAJA 2018. GODINE


Evropska centralna banka saopštila je da će do kraja 2018. godine prestati da štampa nove novčanice od 500 evra.

Novčanicu neće štampati zbog zabrinutosti da je kriminalci najviše koriste za pranje novca, pa čak i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

"Novčanica od 500 evra će ostati zakonsko sredstvo plaćanja i stoga će i dalje biti u upotrebi", saopštila je ECB posle sastanka svog Saveta.

Banka je dodala da će "novčanica od 500 evra, kao i novčanice drugih vrednosti, uvek zadržati svoju vrednost i moći će da se razmeni pri nacionalnim centralnim bankama u sklopu Evrosistema tokom neograničenog vremenskog perioda".

Savet ECB je, prema očekivanjima analitičara, glasao za obustavu štampanja novčanice od 500 evra, zbog rasprostranjenog mišljenja da je pre svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite delove sveta, bez znanja vlasti.

"Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću sa kojom se mogu transportovati i prebaciti", navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvard Univerziteta.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svetu, sa vrednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

Izvor: Vebsajt B92, 04.05.2016.
Naslov: Redakcija